Blogosz

MESE NINCS.

Röviden a semmiről

2017. június 19. 20:13 - BlogoszEditor

Nem tudom, van-e még olyan, akit egyáltalán érdekel, hogy mit csinál az RMDSZ. És ha nincs, akkor az nagyrészt épp annak tudható be, hogy az RMDSZ vagy húsz éve ugyanazt csinálja, amit. De ha van, ha nincs, azért röviden összefoglalom a mostani helyzetet, mivel ez is egy premier az 1989 utáni romániai politikában.

Nevezetesen az, hogy egy párt a saját kormányát akarja megbuktatni. Arról van szó, ugye, hogy a mostani PSD-elnök, Liviu Dragnea és a támogatói bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amivel le akarják váltani a számukra kellemetlenné vált Sorin Grindeanu-vezette PSD-kormányt. Ráadásul annak idején épp Dragnea pakolta oda Gridneaut, akkor még a saját bábjaként. Az indítványról szerdán szavaznak. És ez az indítvány, meg ez a példátlan húzás semmi másról nem szól, mint a PSD-ben dúló belharcról: az egyik oldalon Dragnea és emberei, a másikon Grindeanu, Ponta, és embereik.

Na most: pár napja az összes ellenzéki párt, beleértve az RMDSZ-t is (már amennyire egy szélkakas ellenzéki tud lenni, de most formálisan épp az,ezért játsszunk így) azt jelezte, hogy ők távol maradnak a szavazástól, mivel nem akarnak részt venni a PSD belső harcaiban. Abban sem tehát, hogy Dragnea kamarillája alakíthat-e kormányt, ha megbuktatja a mostanit, vagy Grindeanu és Ponta hatalmon maradva szórja ki az ellenük fordultakat a kabinetből, és alkalmasint a pártjukból is. A saját szememmel láttam, hogy ezt nyilatkozták. Erre ma már az a hír, hogy úgymond "durva" tárgyalásokat folytat az RMDSZ a PSD-vel, arról, hogy melyik oldalt támogassa szerdán a parlamentben. Aha: jellemző.

Holott az RMDSZ-nek ebből (is) ki kellett volna maradnia, ha nem csak a pénzre és posztokra hajtana (mint ahogy de), hiszen két maffiacsoport belharcáról van szó. Most viszont jött az RMDSZ, harmadiknak. Kívülről. Semmi újdonság amúgy. Jönni szokott.

És már évtizedek óta gyenge az nem, hogy magyarázatnak, de mentségnek is, hogy "cserébe fontos döntéseket kérnek, a magyarság érdekében". Most is előhozakodtak már a vonatkozó bullshittel, arra az esetre, ha kifelé magyarázni elkendőzni kellene, hogy miért álltak ide, vagy oda. A mostani úgy hangzik, hogy a javában zajló tárgyalásokon az RMDSZ azt is (nyilván IS, mert a szaftosabb részek nem szivárognak ki, a szaft nem szivárog) kéri, hogy a helyi közigazgatási törvényben szereplő 20%-os kisebbségi jogérvényesítési küszöbértéket csökkentsék, illetve előszedte a fiókból a 2005-ös kisebbségi kerettörvény tervezetét is. Sőt, a PSD meg már be is lengetett egy olyat, hogy hopp, épp mostanság A magyarság napjává nyílvánítanák március 15-ét. Hát, köszi, mindegyiket, aha. Na most mondd meg – hogy oda ne rohanjak.Igaz ugyan, hogy a politika a tárgyalások művészetét is magában foglalja – csakhogy Dragneáékkal és Pontáékkal tárgyalni nem főleg művészet, hanem inkább merénylet, arról nem is szólva, hogy az RMDSZ sem az eredményes politikai művészetéről híres, sokkal inkább a szabotázsairól. Úgyhogy nem érv az, hogy Kelemen Hunorék "most csak kihasználják a mozgásteret", meg "mérleg nyelve", meg "erős alkupozíció", meg ilyenek. Frászt: mindezek helyett a saját bőr önkéntes vásárra vitele, és sarkokon való kínálgatása. Újra. Ennyi az ajánlat, ennyi az áru, ennyi az (etno)biznisz. Továbbá: a fenti fejleményekből szerintem a fontos elem az, hogy a kisebbségi kerettörvény tervezete 2005 óta van a fiókban, ahonnan most előkaparták, és a 20%-os kisebbségi jogérvényesítési küszöbérték is olyan régi téma, hogy még a dinoszauruszok is emlékezhetnek rá – ráadásul akár csak 2005 óta is vagy hatmilliószor volt kormányon, illetőleg kormánytámogató külső erőként jelen az RMDSZ. És? Hát, csak annyi, hogy még mindig csak a fiókból szedegetik elő a sárguló tervezeteket. Annak érdekében, hogy újabb kormányralépést próbáljanak kialkudni maguknak. Nem nekünk. Maguknak. Ami után aztán mindig ugyanúgy nézhetjük a semmit.

Szóval semmi keresnivalójuk ott most, ahol közben mégis megpróbálják megint a legtöbbet keresni. Maguknak. Nem nekünk. Maguknak. Röviden ennyi. Hosszabban persze összetettebb – ám a lényege abban az esetben is ennyi. Szóval nem tudom, van-e még olyan, akit egyáltalán érdekel, hogy mit csinál az RMDSZ. És ha nincs, akkor az nagyrészt épp annak tudható be, hogy az RMDSZ vagy húsz éve ugyanazt csinálja, amit.

215-ös helyi közigazgatási törvény 20%-os kisebbségi küszöb leszá - a Transindex.ro portálról
az RMDSZ a 215-ös helyi közigazgatási törvény 20%-os kisebbségi küszöb leszállítására és egyéb tételeire vonatkozó módosító javaslatai mellett tárgyalóasztalra tette a 2005 óta fiókban levő kisebbségi kerettörvényt is. Ezt az információt kérdésünkre Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A szenátus közigazgatási emberjogi bizottságaiban ma már megszavazták a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító tervezetet, a többi, a magyar kisebbség számára fontos tervezet kapcsán jelenleg is folynak a tárgyalások a szenátus és a képviselőház bizottságaiban - a Transindex.ro portálról
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3712606969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása