Blogosz

MESE NINCS.

Sor az élelmiszerüzletnél (olaj, vászon, 30x26 cm)

2017. július 01. 17:55 - BlogoszEditor

Művészetnek ugyan nem tartom (legalábbis a manapság dívó változatát), annak ellenére sem, hogy az  viszont érdekelt, mert ezúttal olyan kerete volt, ami kíváncsivá tett. Tegnap nyílt a váradi városháza tornyában egy olyan naiv festészeti tárlat, amelynek a címe az, hogy A kényszerű szabadság  a naiv művészet harca a kommunizmussal. A bákói Gheorghe Parascan festményei vannak kiállítva. Harcról egyébként szó sincs (mégis mennyire nézik hülyének naivnak már a közönséget?), hiszen az összes kép tavaly készült.

És hiába jött azzal az alkotó, hogy "a kommunizmus még ma is él", hiszen egyrészt nem él, hanem a nyomai láthatóak, és az általa végzett pusztítás van mindenütt, másrészt pedig ez csak harmatgyenge magyarázkodás, meg fölösleges is, jobb lett volna hagyni az egész "statement"-dolgot, ha ennyire nem megy, és csak kirakni a képeket. Minden esetre további bullshitre nem voltam kíváncsi, úgyhogy szándékosan és sikeresen lekéstem a megnyitóról, sőt, csak akkor értem oda, amikor már mindenki el is ment. Tökéletes: így alaposabban megnézhettem a képeket. És azt láttam, nem igényelnek különösebben alapos szemlélést.

Na, de e poszt célja nem is ez, hanem épp az, hogy bemutassak pár képet. Mert van pozitívum is bennük: annyi, hogy viccesek. (Szóval ne jöjjünk már itt azzal, hogy "a naiv művészet harca a kommunizmussal", ugyan, sokkal őszintébb lett volna azt a körítést adni neki, hogy "humoros visszatekintés", vagy valami ilyesmi.) Tehát itt van pár kinagyítható kép amelyek alapszituációira emlékezhetünk is (kivéve az utolsót, mert annak tényleg semmi köze a kommunizmushoz, az ugyanilyan ma is (még egyszer: mégis mennyire nézik hülyének naivnak már a közönséget?). Pár kis mosolyt megér. (Többet nem, például szerintem azt sem, hogy elmenjen az ember a tárlatra, mert bár van még ott több festmény, de azok semmilyenek.)

Sor az élelmiszerüzletnél (olaj, vászon, 30x26 cm)

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Sor a gázpalack-cserénél (olaj, vászon, 31x23 cm)

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Városi tömegközlekedés (olaj, vászon, 32x13 cm)

ee.jpg

Pulykaaprólék (olaj, vászon, 19x14 cm)

eeee.jpg

Az Aranykor piásai (olaj, vászon, 31x23 cm)

eeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7212633879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása