Blogosz

MESE NINCS.

Egy fura újjáalakulás

2017. augusztus 01. 22:20 - BlogoszEditor

Szerintem mondjuk a sport, mármint a profi sport – a helyi érdekű is – leginkább a pénzről szól, és nem, már nem a pénz tartja mozgásban, hanem a pénz mozgatja, ami egészen más, ezért nem különösebben számít olyan szinten, hogy szurkolás, meg követése, meg mittoménmi. Tökmindegy. De ellene sem vagyok, egyáltalán nem, mivel egy üzletág (alig más), az üzletágak viszont fontosak, mert gazdaság, meg ilyesmi. Szóval hadd menjen, de amúgy mindegy.

Kicsit más – de csak kicsit – a mostani. Ami szintén helyi érdekű dolog. Újjáalakul ugyanis a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC – románul Clubul Atletic Oradea, vagyos CAO). És van némi érdekesség.

Ugyanis arról a NAC-ról van szó, amely leginkább az itteni magyaroknak volt érdekes, és amelyik a történelem ráncigálásai miatt a magyar és a román bajnokságot is megnyerte egy-egy alkalommal – pedig szegény csapat ugyanitt volt. Csak a határ nem. Az 1910-ben alapított csapat (ikonikus helyen, a váradi EMKE-kávéházban volt az alapítóülés) 1963-ban szűnt meg, a teljes román kommunizmusban. Addig azonban magyar bajnok volt előbb, aztán román bajnok, aztán román kupagyőztes is. És hívták szegényt úgy is, később, a határok és a rezsimek változásai miatt, hogy Clubul Sportiv Libertatea Oradea (Nagyváradi Szabadság SC), aztán úgy, hogy Întreprinderea Comunală Oradea (ICO), majd úgy, hogy Progresul Oradea (Nagyváradi Haladás), később úgy, hogy Clubul Sportiv Oradea, végül úgy, hogy Crișana Oradea. Szóval szerintem inkább a történelmi felhangok miatt érdekes, nem a sport miatt.

Az egykori, már rég nem létező NAC-ot manapság inkább az itteni magyarok érzik a magukénak. Most mégis románok alakítják újjá. Ott voltam ma a tájékoztatón, ahol ezt bejelentették. És ahol ilyen szurkolói sálakat is osztogattak:

20170801_203741h_copy.jpg

Ráadásul zöld-fehér. Mert amúgy helyes, a NAC-nak valóban ezel voltak a színei. Ám ami miatt mindenképpen meg akartam mutatni ezt, az maga ez a jelmondat, ami a sálon szerepel: "A történelem kötelez!" Az, az: egyáltalán nem azért mutatom, mintha hülyeség lenne. Totál nem az. Sőt, mintha a román újjáalakítók is ráéreztek volna valamire. Épp arra, amiről beszéltem, nevezetesen, hogy a történelem tette érdekessé azt a néhai csapatot. És még így is fura azért ez így nekünk. Csak román nyelven, ugyanakkor épp román nyelven. Mert ha tovább is gondoljuk, akkor mire is kötelez a történelem ilyen vonatkozásban? Nyilván semmire. Ez a része már elszállt. Aztán a folytatás, a lefordíthatatlan szójátékkal, aminek a lényege, hogy "Légy olyan, mint a NAC!" Hát milyen, hát hogyan? Mászkáljon át fölöttem is a határ, innen oda, aztán vissza? Hát nem, köszi. Szóval ez is furcsa így. És román szemszögből (főleg, hogy még a sálra is ilyesmit írtak) ez valahogy még furább, nekünk, magyaroknak. De mondom: az alapötlet viszont nagyonis helyes, mivel igazából a történelem az, ami eszünkbe juthat erről az egészről.

Már legalábbis a régi NAC-ról. Mert az újról meg csak a pénz. Igyekeztek is elébemenni a témának a tájékozatón, és egyből, kérdés nélkül olyat mondtak, hogy "akiben felmerül a kérdés, hogy kinek jó ez, hogy ki húzogatja a sztálakat, azoknak mondjuk, hogy negyven vállalkozás állt össze, és évente mindegyik 2200 lejt ad erre". Mgen: csakhogy én ezeket inkább szponzoroknak nevezném. Ebből nem derül ki, hogy ki profitál igazából, úgyhogy nem sikerült "ebébemenni" a dolognak, a dolog most is ott van a pénzügyi homályban. (Annyi világosnak, vagy legalábbis logikusnak látszik azért, hogy valami módon a mostani önkorményzat is kaszál a dologból – ugyanis már ezen a tájékoztatón egyből siettek azt is bejelenteni, hogy az új NAC-cal együttműködési szerződést kötött az önkormányzat Városi Sportklubja, amely a de facto a város tulajdonát képező pályát, létesítményeket a NAC rendelkezésére bocsátja.) Én ilyen háttér tudatában is nézném a sál másik oldalát:

20170801_202646g.jpg

Azt mondja, "megéri szurkolnod a NAC-nak!" Aha: csak épp azt nem tudom, kinek éri meg tehát végül. Amúgy minden esetre itt is van egy ügyeske szójáték is, mert a sálra került szponzor a Merita almalé gyártója, és az első szó a "merită" ("megéri"), érted.

Na, a pénzügyi részére később derül majd fény igazából, a sport részére meg hamarosan. De mondom: főleg az első kép miatt mutattam most az egészet. Hogy tehát "A történelem kötelez!" Ez olyan izé így. Érdekes. Sőt, a román eredetiben még az is benne van, hogy "A történelem kötelez téged!" Ez így akkor is elfogadhatatlan nekem, ha magyar mondja – általában ugyanis valami ordas marhaságok körete az ilyen duma, engem nem kötelez semmire, hess innen a zöldségekkel –, de román nyelven látni, hogy a töri kötelez engem, a magyart az még kitekertebb. Meg az is, hogy oké, ha román olvassa, akkor őt is mire kötelezi, főleg ebben a NAC-kontextusban...? Szóval ez nagyon összejött.

És még megemlítem azt, hogy az újjáalakítók egy kis brosúrát is kiadtak, a régi NAC-ról. Annak a történetéről. Nem tagadva la ugyan benne a magyar vonzatokat – nehéz is lenne, de azért van rá példa, hogy megy az, ha akarja valaki –, viszont az egész csak román nyelven jelent meg.

Ami újabb ékes pédája annak, hogy ez a kis rohadék történelem mennyire összekevert itt is mindent. (És akkor még lenne képe kötelezni. Engem.)

Szólj hozzá!
Címkék: sport foci sál NAC CAO

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8012709538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása