Blogosz

MESE NINCS.

Virágok – és más is – a romos félhomályban

2017. október 03. 18:08 - BlogoszEditor

Megyek vagy egy órával ezelőtt, és akkor hirtelen ezt látom. Nekem tetszik. Nagyváradon van, és új, friss. Az történt ugyanis, hogy a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat apropóján a kolozsvári V-Light Crew streetart-csapat eljött Váradra, és kidekorálta ezt az aluljárót. A Baross (Dacia) hídnál lévőről van szó.

Akkor is tetszik (és állítólag lesz folytatása, azaz nem kizárt, hogy más aluljárólban is lesz ilyen), ha a hátterét is nézve már láthatjuk, hogy több szempontból felemás is a dolog. Ez a graffiti ugyanis nem igazi graffiti. Sőt. Ugyanis egyenesen az önkormányzat megrendelésére készült, és fizettek is érte a kivitelezőknek. Ezt még meg tudjuk magyarázni azzal, hogy oké, akkor ne nevezzük graffitinek, hanem legyen egyszerűen dekorálás, pénzért, és akkor rendben, és a végeredménye úgyis ugyanaz. És van is ebben is valami, legyen így. Csakhogy történetesen még azt is tudom, hogy a városvezetés már évekkel ezelőtt tervezett hasonlót, és akkor is kifejezetten (egyúttal furcsa módon) kolozsváriakat akartak hívni egy adott aluljáró kidekorálására, nagyon úgy tűnt, hogy preferenciálisan, kifejezetten bizonyos személyeket akartak megdobni a pont ilyen projekttel, és a vele járó pénzzel, másokat pedig egyenesen igyekeztek távol tartani az egésztől. Akkor híre ment, elálltak tőle. Hogy a mostani kivitelezők netán végül mégis ugyanazok-e, és a projekt is ugyanaz volt-e, azt nem tudom. De azt igen, hogy a városvezetés ugyanaz. És a tempói is ugyanazok. A jók is, a rosszak is. Meg, hogy az egész nagyon hasonlít az akkori elképzelésekre.

Na, de ezzel együtt jól néz ki. Bár nem az egész aluljárót díszítették ki, csak a lépcsőit, pontosabban azoknak is csak egy részét. Hogy milyen minőségű anyagokkal dolgoztak, azaz, hogy mennyire lesz tartós ez, majd kiderül. De jó lenne azért, ha tartós lenne. Meg a folytatás is jó lenne. (Ja, amúgy pár hónapja egy távhőszoltáltatói fűtőházat festtettek ki, kívülről. Azt is szervezetten, megrendelésre. Akkor azt mondták, annak is lesz folytatása, hiszen azok is szürke, szocreál mementók most, de tudtommal annak nem lett, azóta sem. Legyen már, jó?)

Ám ami pedig már nem a mostani festők felelőssége, sőt, ha mondjuk azért graffitinek vesszük ezt (és a szemlélők többsége kifejezetten annak látja), akkor még megy is az alkotáshoz, az maga a környezete. Ami siralmas. Hiszen itt színek, meg virágok vannak, közben Várad jelenleg inkább szürke és széteső. És ezen belül különösen lepusztultak például pont az aluljárói. Maga ez az aluljáró is, amiben a festés van. GYalázatosan és elszomorítóan szedett-vedett és ronda, ami viszont szuper kontraszban van a felfestett optimizmussal és mindenfaszasággal.

És még vallami, egy apró, de jelképértékű részlet: ezt a lepusztultságot szem előtt tartva, és ismerve az aluljárók gyakori dekorációit is, ami konkrétan a lépcsőkön lecsorgó és/vagy odaszáradt pisi és szar szokott lenni (nem, ilyen kontextusban nem vizeletezünk és nem ürülékezünk, itt realizmus van, kérem), felhívnám a figyelmet a dekor és a valóság keveredésére. Vagyis van itt egy fotógaléria, mutatom, milyen lett az egész festés, de felhívnám a figyelmet azért arra is (az első fotók között lesz), hogy még ebben az aluljáróban is, még most is egyből ott van a szar is, pont az egyik festés tövében, realista elemet keverve az alkotásba. Itt tartunk körülbelül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4512924905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása