Blogosz

MESE NINCS.

Madarak, gyalogosan

2018. január 10. 11:36 - BlogoszEditor

Evés közben felnéztem ma délben az égre, épp V alakban húzott el ott egy madárraj, és megfogalmazódott bennem néhány olyan alakpkérdés, amely új utakat nyithat az ornitológiai és a lingvisztikai vizsgálódásoknak, kutatásoknak.

  • Ha a vándormadarak ugye V alakban repülnek – nyilván amiatt, hogy V, mint ''vándormadár'' –, akkor a nem vándormadarak meg miért nem N alakban repülnek, mint "nem vándormadár"?
  • És mi van akkor, ha egyes vándormadarak a ''költöző madár'' kifejezést preferálják magukra nézve akkor K alakban repülnek?
  • Nemkülönben mi történik akkor, ha egy madárrajban egyes egyedek a "vándormadár'' megnevezést tartják magukra érvényesnek, mások a ''költöző madár'' megnevezést – ekkor repülés közben egy-egy madár V alakot vesz fel, más pedig K-t?
  • És a nem költözőknek ekkor is N alakban kellene repülniük, mivel ők mindenképpen nem költözők, de miért tesznek rá?
  • Továbbá: ha a költöző madarak más ország légterébe jutnak, akkor az ottani hivatalos nyelv szerinti megnevezésüknek megfelelően repülnek, azaz például Románia fölött M alakban, mert ''păsări migratoare''?
  • A nem költözők  ha betartanák a madártani alapszabályokat  mázlisták lennének, mert itt is nyomhatnák N alakban, ugyanis ''păsări non-migratoare", de akkor miért szabotálják el ezt is?
  • Vannak továbbá nemzeti kisebbségi közösségekkel rokonszenvező költöző madarak is, elég csak arra gondolnunk, hogy a romániai magyarok által lakott területek fölött is V (mint ''vándormadár'') alakban repülnek a költöző madarak, nem pedig M ("păsări migratoare'') alakban, sőt, a színromán lakosságú területek fölött is ez teszik – de mi az eredete ennek?
  • Vannak ugyanakkor olyan államok a világban, ahol egyáltalán nincs is hivatalos nyelv ott mit csinálnak a költöző madarak, milyen alakban repülnek; vagy akkor inkább ott átgyalogolnak? De azt is milyen alakzatban?

És ez pusztán néhány azon kérdések közül, amelyekre választ kell még adnia a tudománynak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7113563801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása