Blogosz

MESE NINCS.

Az első ember az űrben. Kordokumentum a szobámból

2018. december 19. 17:16 - BlogoszEditor

Néha, amikor egészen mást keresek, többek között ezt szoktam megtalálni, és mindig rácsodálkozom. 1961 április 12-i különszáma egy bukaresti újságnak. Összesen egyetlen óriási lapnyi az egész. Arról szól, hogy aznap járt először ember a világűrben.

Kordokumentum ez, a szobámból: ott találtam meg ezt a román nyelvű újságot. Vagyis különkiadást. Persze politikai propaganda is süt róla, de itt egyrészt nem ez a lényeg, másrészt ezzel együtt az adott kor lenyomata, harmadrészt meg a propagandacélok is pont motorjai voltak akkoriban (is) az űrkutatási versenynek is. Aminek főszereplői a szovjetek és az amerikaiak voltak, és amiben a szovjetek kezdetben többször előretörtek. Például abban is lekörözték az amerikaiakat, hogy ők juttattak először embert a világűrbe. (Aztán feljött, és erősen az élre tört az USA, de az egy másik fejezete a történetnek. Most tehát ezt találtam.) Az első ember űrbéli útjának egyik térségünkbeli emléke ez itt, lennebb.

Mindkét oldalt mutatom (az első két kép egy egész oldal, ketté osztva, hasonló módon a második kettő is) - a képek kattintással nagyíthatóak, úgy sokkal könnyebben olvasható ez a kuriózum.

img-z18164859-1h.jpgimg-z18165152-1.jpg

img-z18171009-1.jpgimg-z18171012-1e.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3014501206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása