Blogosz

MESE NINCS.

Olcsóbban végigcsinálható a Sziget: nyitás előtt megnéztük, milyen

2023. augusztus 09. 20:06 - BlogoszEditor

Ez az első év, amikor igazán, a maga teljességében térhet vissza a Sziget fesztivál, a pandémia okozta szervezési és gazdasági nehézségek után – mondták el Európa egyik legnagyobb és leghosszabb ilyen rendezvényének szervezői ma, amikor egy nappal a nyitás előtt sajtóbejáráson tájékoztattak, és mutatták meg az újdonságokat is.

A régi pompájában látható ismét a Sziget, a világjárvány utáni megszorítások után idéntől ismét komoly pénzt fektettek a terület látványelemeinek kialakításába is, akárcsak előtte – jelezte a sajtóbejáráson Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. Csütörtökön startol a Sziget, de már kedden beköltözhettek a vendégek (igaz, szervezett programok még nincsenek), így a helyszín már most élettel teli, pedig az utolsó simításokat még most végzik a helyszíneken. Ennek ellenére esténként spontán bulik alakulnak ki, a még megnyitott árushelyeknél, valamint a sokféle kempingben.

A helyszín azonban nemcsak ismét díszesebb lett, hanem a szervezők elkezdtek arra is módszeresen figyelni, hogy a látogatók az eddigieknél valamivel olcsóbban bulizhassák végig a hat napot (korábban beköltözve meg akár a nyolcat, kilencet is).

20230809_104406.jpg

Bár bent legendásan többszörös az ára mindennek, mint kint, a városban, már szabadon be lehet vinni személyes fogyasztásra szánt vizet és élelmiszert is. Emellett idén külön, ingyenes ivóvíz-vételezési pontokat állítottak fel odabent. Például én sok éve birtokában voltam annak a fontos infónak, hol van az egész Hajógyári-sziget (szerintem és a jelek szerint) eddig egyetlen kútja – és persze nem bármelyik fesztiválhelyszínről vállaltuk az oda való elzarándolokolást, fél liter vízért, hanem sokszor inkább megvettük a városbelihez mérten többszörös árú palackozott vizet, de tehát már erre sincs feltétlenül szükség, ugyanis a helyszín több pontján van már a rendezvény ideje alatt direkt vízvételezési lehetőség. Rögtön a főbejáratnál az első, majd több másik, szanaszét.

Az is új, amit az ételekről mondott a főszervező: nagyon változatosan lehet étkezni a Szigeten, az összes ilyen árushelyet csoportokba, food courtokba rendezték, sokfelé vannak ilyenek odabent – ám mindegyik ételárusító helyet arra kötelezték, hogy úgynevezett budget menut is tartson, azaz legyen legalább egy olyan étel, ami kiadós, és legfeljebb 2500 forintért megvásárolható.

„Folyamatosan figyeljük is ennek betartását, és azt is, hogy ne három sültkrumpli legyen ez, hanem tisztességes mennyiségű étel. Hogy pontosan miből áll össze egy ilyen menü, az változó, az adott hely üzemeltetői dönthetik el” – tette hozzá. Ezen túlmenően, általában a vendéglátás árait (ételek, italok) úgy határozták meg, hogy ne legyenek drágábbak, mint a főváros szórakozóhelyein található hasonló kínálat.

Bent összesen mintegy 100 éttermi vendéglátó egység van, változatos ételkínálattal, a hazai ízek mellett idén még bővebb nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő „food court”-ok úgy lettek kialakítva, hogy bárki, 150 méteres körzetben találjon megfelelőnek mondható kínálatot magának.

Teljes újdonság, hogy megoldották a sokakat állandóan bosszantó repohár-ügyet is. Aki ügyes, egy pohárral is lenyomhatja az egészet, a végén pedig simán visszakapja annak is az árát. Ugye alapvetően üzlet az, hogy itt is, akár a legtöbb szórakozóhelyen, az első itallal a műanyagpoharat is meg kel venni, külön pénzért, és a kiürülése után vagy egy tokenre cserélni, amit immár ingyen újabb pohárra cserélnek, újabb rendeléskor, vagy ha az illető eldobja, esetleg emlékbe elviszi a poharat, akkor mindig újabbat is kell vásárolnia. Bosszantó volt az is, hogy semmilyen rendezvényen visszaváltani nem lehetett, vagyis a poharakért egyszer befizetett pénz végleg bent ragadt. Ennek megoldásával először tavaly a Budapest Park kísérletezett, ám idén a Sziget vitte tökélyre: azon túlmenően, hogy ha valaki odafigyel, akkor egyetlen pohár/token-kombinásással is végigcsinálhatja a rendezvényt, immár vissza is válthatóak a poharak is, a tokenek is. Külön erre kialakított pontokon adhatóak le (egyszerre legfeljebb kettő), és jár a pénz vissza.

Idén a Szigeten belüli közösségi terekből teljesen eltűntek az évtizedek óta kvázi legendássá vált, kevéssé higiénikus, műanyag mobil wc-k, az úgynevezett toi-toiok. (Kint, az érkezési, vonulás útvonalak mentén vannak még ilyenek, ideiglenesen, ám olyan helyeken, ahol az eddigi években nem voltak, és a nyitás után szinte állandósuló nagy tömegben, lassan vonulva mindenkinek meg kellett várnia, amíg beér a rendezvény helyszínére, ha mosdót kellett használnia – most már a Filatorigát HÉV-megállónál leszállva, a bejárarig vonulva is találhat ilyeneket.) Odabent tehát a mobilvécék helyébe mindenütt vízöblítéses toalettek kerültek, mintegy 1000 angol wc-vel, dekoratív konténer-blokkokban felállítva. Az angol wc-k folyamatos működését 70 db szivattyú biztosítja, egy ilyen méretű fesztivál mobil wc-ktől való mentesítése nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény, mint ahogy a portalanításhoz használt, körforgásos, a folyóból, jelen esetben a Dunából származó víz használata is.

20230809_102405.jpg

Idén lényegesen látványosabb is lesz a Sziget, a már említett kültéri dekorációkon túlmenően is. Több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K-hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már újra díszbe borul a Szabadság Szigetére vezető híd. És szerte a Szigeten 60 km-nyi fényfüzér, 8000 db dekor izzó és 40 óriási „falmosó” lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

 „A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban - a két év kihagyás után - tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – mondta a fesztivál főszervezője. „Idén azonban ismét fejlődési pályára állunk, a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, sőt, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá az idei Szigetet” – tette hozzá.

Három hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, melynek napi befogadóképessége 90 ezer ember, a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget Magyarország kb. 10. legnagyobb városává válik erre a 6 napra. Ehhez mérten úgy alakítják ki a szolgáltatásokat, hogy az kényelmesen ellássa az ittlévőket.

Felépül egy városközpont, információs ponttal, ügyfélszolgálattal és panaszirodával. A Szigeten van csomag- és értékmegőrző, talált tárgyak osztálya, több helyen ATM automata, pénzváltó, kerékpármegőrző és számtalan egyéb kényelmi szolgáltatás. A fesztivál készpénzmentes övezet, fizetni saját bankkártyával vagy a feltöltött karszalaggal lehet, ez utóbbit akár online vagy készpénzzel és bankkártyával a helyszínen is fel lehet tölteni, ehhez igazodva a fennmaradt összeget vagy online automatikusan visszautalják, a készpénzes feltöltések maradékösszegét pedig a több ponton is felállított visszaváltó helyeken lehet visszakérni.

A Szigeten több kemping is áll a fesztiválozók szolgálatára, különböző szintű szolgáltatásokkal és figyelmet fordítva a kerekesszékkel érkezőkre is, a higiénés szolgáltatásokat és akadálymentesítést is szem előtt tartva, szerte a Szigeten.

20230809_121336.jpg

20230809_121331.jpg

Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzet, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel és mentőautókkal valamint a hozzájuk tartozó személyzettel. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó ún. vezetési törzsben részt vállalnak meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői, valamint operátorok.

A Hajógyári-sziget talaját védendő, lefektetnek mintegy 25.000 m2 műanyag és további 5.000 m2 alumínium utat.

1993. augusztus 19-én lépett be a helyszínre az első Sziget látogató, az akkor még Diáksziget néven indult, a rendszerváltás után igencsak hiánypótló rendezvényre, ahol 200 koncert, 80 film, 40 színházi előadás volt a programon az egy hét együttlét alatt, és amire összesen 43 ezer látogató volt kíváncsi. Azóta eltelt 30 év, a Szigetet már régóta Európa legjobb fesztiváljai közt tartják számon, de híre az öreg kontinens határain jóval túlmutat: a látogatók a világ több mint 100 országából érkeznek ilyenkor Budapestre, akár még a 18.000 km-re lévő Új-Zélandról is. Azért a legnagyobb piac még mindig Magyarország, ahonnan a Szigetre belépők száma az összes látogató közel felét teszi ki. A Szigeten pedig idén több mint 50 programhelyszín közül válogathatunk, ahol a nemzetközi felhozatalban 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és majd’ 200 magyar résztvevőt is láthatunk a változatos helyszíneken.

A Sziget előtti napokban nagy mennyiségű, mintegy 70-80 mm-nyi csapadék hullott, területet a szervezők 80 ember részvételével 3 nap alatt 10 munkagéppel és 7 szivattyúval mentesítették. És felkészültek a szervezők a tavaly nagy gondot okozó esetleges szállóporra is, ezt a folyamatos „szürkevizes” öntözés mellett egy új pormentesítő anyaggal oldják meg.

20230809_121639.jpg

20230809_121715.jpg

Tovább tart a fesztivál „zöldítése” is. Ez tetten érhető lesz például a vendéglátó egységekben is, de minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. Alapvetés, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt - az ott lévő védett flóra miatt - idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

Hogy ezek az adatok milyen élményeket szolgálnak a valóságban, azt augusztus 10-15 között meglátjuk.

20230809_122542.jpg

20230809_125228.jpg

20230809_125409.jpg

20230809_125426.jpg

20230809_125512.jpg

20230809_125546.jpg

20230809_125620.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9418190163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása