Blogosz

MESE NINCS.

Ilyet…

2010. április 10. 13:17 - BlogoszEditor

Valami kis emlék ugrott be az előbb. A végén majd elmesélem. Ha a babonaságoktól áthatott középkorban lennénk, most megkövülhetnénk.

Hihetetetlen ami ma történt. Lényegében a fél lengyel politikai elit pár pillanat alatt eltűnt a Föld színéről. Természetesen butaság arra gondolni, hogy Lengyelország elátkozott, Oroszország pedig valami sátáni erőtől van áthatva - de persze első pillanatban ilyen képek is megkörnyékezik az ember agyát. Mert a fejlemények annyira cinikus fintorát mutaják a sorsnak, hogy az elképesztő.

kacz.jpg Lech Kaczyński és a felesége

Alig több mint két órával ezelőtt ugyanis Oroszországban lezuhant a Lengyelország rengeteg vezetőjét szállító gép és mindenki meghalt a fedélzeten. Vegyük át a dolog legperverzebb aspektusait.

A lengyel államfő, továbbá a lengyel központi bank vezetője, a vezérkai főnök, a kabinetfőnök és a kormányzat több fontos tagja, a külügyminiszter-helyettes, államtitkárok, nagykövet, parlamenti képviselők, a volt titkosszolgálatokat átvilágító testület vezetője, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, vallási vezetők, is ott voltak a gépen, amelyik orosz területen, pár méterre a kifutópályától lezuhant, darabokra tört, kigyulladt és mindenkit megölt. A lengyel elit jó része ismét orosz földön halt meg, tragikusan.
Az őket szállító gép, azaz a Tupoljev 154-es maga is orosz volt, s ősöreg. A hatvanas években állítottak üzembe először ilyeneket a lengyel állami vezetés számára, s hiába figyelmeztették őket mostanában, hogy cseréljék ki a légiflottát, inkább Oroszországban javítgattatták a gépeket.

Ráadásul a lengyel állami vezetés pont Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy megemlékezzen egy másik olyan lengyel tragédia áldozatiaról, amely szintén orosz földön történt, s amely a lengyel történelem egyik nagy gyásza. 1940-ben Berija titkosszolgálati főhóhér javaslatára, Sztálin beleegyezésével a katinyi erdőben végezték ki és lökték tömegsírba a lengyel katonai elit egy részét, valamint sorkatonákat és civileket. Sokezer lengyelt öltek ott meg az oroszok, s később a Hitler-rezsimre próbálták fogni a máig tisztázatlan indítékú tömeggyilkosságot (amelynek indítéka mégis vélhetően az volt, hogy a meggyilkoltak előzőleg védték hazájukat a rájuk törő orosz agresszor ellen is). Erről akart most megemlékezni a helyszínen a majdnem 100 fős lengyel küldöttség, amelyik szintén odaveszett. Ráadásul velük utaztak a Katinyban legyilkoltak hozzátartozói is, akik a megemlékezésre tartva most ugyancsak meghaltak.
Mi több, az orosz földön pár órája meghalt lengyel elnök oroszellenes volt. Katinyban nemrég volt egy másik megemlékezés, amelyiken azonban csak Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő volt ott, mert az oroszellenességéről is ismert lengyel államfőt nem hívták meg. Lech Kaczyński államelnök kérte, hogy most külön utazhasson oda sok állami és vallási vezetőjével megemlékezni az orosz mészárlás lengyel áldozatairól.
Vele együtt a lengyel katonai vezetés jelentős része is ott halt meg most. Amikor megemlékezni indult a volt lengyel katonai vezetésről, amelynek krémje szintén odaveszett a térségben, 70 évvel ezelőtt...

Lengyelország ráadásul többször is feldarabolások áldozata volt, amelyek során orosz hatalmak is egymásután hoztak rá szenvedést. A 19. században egy részét de facto annektálta az orosz birodalom. A 20. században ismét egyben volt Lengyelország, ám a második világháborúban a náci Németország és a sztálinista Szovjetúnió rohanta le. Ezt követően megint szovjet uralom jött, hiszen a kommunista tömb foglya lett ez az ország is.
Most meg ismét elvesztette vezetőinek nagyrészét Lengyelország, mégpedig orosz földön, orosz gépen utazva, az orosz mészárlások helyszínére tartva.
Köztük volt annak az ikerpárnak (Lech és Jaroslaw Kaczyński) az egyik tagja, amelyik az utóbbi időben vezette Lengyelországot. Jaroslaw egy ideig miniszterelnök volt, Lech pedig pár órával ezelőttig államfő. A feleségével együtt őt is orosz területen érte tehát a végzet, akárcsak az államuk sok más irányítóját és civileket, akik velük utaztak. (Az első hírekkel ellentétben úgy látom, az ikerpár másik tagja, Jaroslaw Kaczyński exkormányfő végülis nem volt a gépen. Eddig egy helyen - a Litvániában kiadott lengyel Kurier Wileński című lap portálján - találtam meg az utaslistát, és ő nincs rajta.)

Szóval ez elképesztő. Nyilván, most sokan gondolnak arra, hogy már megint Moszkva keze van a dologban, de úgy néz ki, hogy ezúttal szó sincs erről. Viszont a dolog számos szimbolikus eleme akkor is megdöbbentő ilyen viszonylatban.

trag.jpg Ma reggel...

Tavaly ősszel Triesztben egy rendezvényen találkoztam egy lengyel fiatalemberrel. A litvániai lengyel kisebbség legnagyobb napilapja, a fentebb már említett Kurier Wileński tulajdonosának a fia, és nagy lengyel nacionalista harcos.
Akkor elmesélte, hogy járt Katyinban, a lengyelek lemészárlásának színhelyén - ahova a most kiradírozott lengyel vezetés is tartott. A srác a beszélgetéseink során úgy emlékezett, "az a hely valami elátkozott, nyomasztó hangulatot áraszt".
Pff...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr312638026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása