Blogosz

MESE NINCS.

Megírni is unom már…

2010. október 07. 21:41 - BlogoszEditor

Ma megint leszereltette az önkormányzat Nagyvárad központjában azt az öt magyar nyelvű utcanévtáblát, amit már máskor is levettek, s amit pár napja rakott vissza Tőkés és az EMI.

A komédia szereplői közül mindenkinek érdeke, hogy ez így menjen. És senkinek nem érdeke, hogy rendeződjön.

Az EMI és Tőkés nagyszerűen építheti a saját arculatát. Régebben például a sportpálya-ügyet lehetett jó hosszan nyomatni, most ezt. Ráadásul az a trükk a dologban, hogy a lényeget nézve még igazuk is van. Ezért nehéz névtábla-ügyben tőlük elvonatkoztatni, ezért nem látják sokan, hogy egyszerre működik két dolog: beszélnek a valós ügyről, maguk elé tartják maszknak, szerelgetnek, de komoly, igazi megoldást nem keresnek és nem is érhetnek el, mert nincsenek eszközeik erre, s nem is nagyon akarják szétrágni és lenyelni egyszer ezt a gumicsontot.
Az RMDSZ-nek viszont vannak eszközei, de ő sem szeretne megoldani semmit. Mert egyrészt ehhez mozdulnia kellene, mégpedig olyan irányba, ami a román politikai üzleti partnereit zavarná, másrészt ha ez rendeződne, kereshetne más ügyeket a szövegeléshez, arról nem is beszélve, hogy hogyan is oldhatna meg bármi olyasmit, amit a másik oldal is szorgalmaz...
Milyen abszurd: Bolojan polgármesternek a legnehezebb. Neki úgy kell fellépnie, hogy közben ne is nagyon keveredjen bele ebbe az egészbe, mert azzal segítene valamelyik oldalnak a saját hőbörgésében, parasztvakításában, önviktimizálásában, reklámozásában. Ráadásul markánsabb fellépés esetén még magára is haragítaná a magyar választókat.

És közben a tény kérlelhetetlenül tény: ez a magyar ügy sincs megoldva, ezen sem dolgozik senki érdemben, történelmi magyar névtáblák sincsenek.
Ahogy még annyi minden nincs. Csak a képviseletünket maguknak vindikálók, majd azzal visszaélők, abból megélők vannak.

A mai utcanév-ügyről például már egyszerűen nem is akart nyilatkozni a város RMDSZ-es alpolgármestere. Mondván, hogy ez úgyis Bolojan polgármester ügye... (Igazán? A kampányokban mintha mást hallanánk állandóan, mintha olyankor magyar ügy lenne ez is, meg sok más is...)
Aztán hívtam Bolojant is. Ő sem nyilatkozik.
Kerestem az EMI-t is. Ők mondtak ezt-azt, félszájjal - de érdekes módon felpuhultak már. Mintha leszólt volna nekik mondjuk Tőkés László. Nem zavarja már őket az, amit pár napja még sajtótájékoztatón hangoztattak, nevezetesen, hogy számos román nyelvű tábla is látható a városban, ami nem szabványos, s mégis zavartalanul kint van. Azt sem tudják, mit tegyenek most, de már nem akarják olyan harcosan azonnal visszarakni a táblákat, "hogy nehogy befagyjanak az álláspontok" - mondták. Sőt, még csak nem is akartak már az önkormányzatnál sem érdeklődni arról, ma milyen alapon szerelték le a tábláikat. Azt mondják, ma valahogy nincs rá idejük...

Manipuláció az egész. Semmi túlzás nincs ebben: alpári, cinikus, aljas politikai manipulációs eszközzé vált a magyar utcanévtáblák ügye is. Épp azok manipulálják ezzel is választókat, akiket a magyarok juttattak a tisztségeikbe.
Pont azok állják utunkat mindegyre, akiket magunk elé küldtünk utat törni.

Ilyenkor üvölthet bennünk a magyar.
És vagyunk egyre többen, akikben választások alkalmával meg rezignáltan mosolyog, majd legyint az egészre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr562638127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása