Blogosz

MESE NINCS.

Váradról küldték el Gyurcsányt

2008. szeptember 13. 14:19 - BlogoszEditor

Gyurcsány Ferencet le fogják váltani.
Én szóltam, kész.

Lényegében ennyi ennek a blogbejegyzésnek az esszenciája. De azért vannak még érdekes dolgok, úgyhogy menjünk tovább.

gyufer.jpg A miniszterelnök legutóbbi nagyváradi látogatásakor. Most innen küldték el a saját emberei.

MSZP-s berkekből származik az infóm Gyurcsány menesztéséről. Így aztán megbízhatónak tűnik. Csakhogy van egy nagy szépséghibája: nem tudni, pontosan mikor.
Ugyanis az végülis nem titok az eseményeket követők számára, hogy a miniszterelnök sorsa rég megpecsételődött és mindenképp lecseréli majd őt a Szocialista Párt. Ez már az öszödi beszéd kihangosítása óta egyértelmű. De az is épp ilyen egyértelmű - és ugyancsak azóta -, hogy itt nem maga a váltás, hanem annak az időpontja a kulcskérdés már. Ugyanis máshova vezethet, ha Gyurcsányt mostanság hívják vissza, s megint máshova, ha még hagyják, hogy vigye a balhékat, s csak később cserélnek.

Ez utóbbi variánst egyszer már választotta az MSZP - és nagyon bejött neki. Emlékezzünk: annak idején a vérgázzá vált Medgyessy Péter kormányfőt cserélték le (épp Gyurcsány Ferencre) és bravúrosan, profin meg is nyerték a választást. Ez a lépés (na meg a Fidesz szokott bénázása) döntött akkor.
Ez a húzás most is nagyon bejöhet. És csak két dolog kell hozzá: az, hogy megússzák ez előrehozott választásokat, azaz kiböjtöljék 2010-ig, meg az, hogy ne túl hamar, de ne is túl későn cseréljenek megint miniszterelnököt.
(Ez persze újabb kérdéseket vet fel, például azt, hogy hol van most olyan reprezentatív, megnyerő, dinamikus, médiában is jól felépített aduász, mint annak idején Gyurcsány volt. De ez már másik téma, most nem erről akarok.)

Hanem tehát arról, hogy Gyurcsánynak annyi. És ezt két saját munkatársa mondta el tegnap Nagyváradon.
Ám a folytatásban már ők is bizonytalanok. Azaz nem tudják, hogy lesz-e előrehozott, s ennek függvényében nem tudják, mikor cserélik le a zárat a Miniszterelnöki Hivatal ajtaján. Pedig - mint láttuk - kulcskérdés a zárcsere időzítése is. De most még csak ennyi van: a tény, hogy nagy humbug a kifelé kommunikált "egyre erősödő szocialista egység és kitartás a sokat támadott Gyurcsány Ferenc mellett", s közben a tény, hogy a kormányfő kezdheti kipakolni a fiókjait.

100_9286.jpg Gyurcsány távozik a váradi katolikus püspöki palotából. Is.

Némileg szokatlan az, ahogy ezt elkottyintották Váradon a szocialisták.
Most, hogy a lényeget elmondtam, elsztorizhatom azt is, hogyan derült ez ki.

"Azért ne írd meg, hogy mi itt ma bejelentettük, hogy Gyurcsány menni fog".
Érdekes mondat ez mostanság egy MSZP-s országgyűlési képviselőtől. Főleg akkor, ha az illető úgy mondja, hogy sebtében utánad jön, amikor épp távozni készülsz egy rendezvényről. Már épp az autóban ülsz, de ő még bekopog az ablakon, mert ezt meg szeretné beszélni.

Hát ilyen volt tegnap.

Fél Magyarország és kábé negyed Erdély azon filózgat mostanság, hogy mi is lesz akkor Budapesten: miniszterelnök-csere, szakértői kormány vagy előrehozott választás. A divatosabb politológusok zöme arra tippel, hogy Gyurcsány egyelőre nem fog távozni, az MSZP ugyanis még kiáll mellette.
Erre eljön Nagyváradra két szocialista nagyágyú, mondanak valamit hatalmasat egy rendezvényen, aztán arra kérnek, ne írjam meg, hogy Gyurcsánynak annyi.

Merthogy ők nem a nyilvánosságnak szánták, de azért "bejelentették". Igaz, hogy én árnyalataiban kicsit mást hallottam tőlük, de ők azt állítják, ez szűk körnek szánt "bejelentés" volt. Mindegy, legyen nekik karácsonyuk, nüanszokkal nem foglalkozunk.
(A nagy győzködésre végül annyit meg is ígértem, hogy legalábbis az újságba és a hírportálunkra nem írom még meg: ők pont Váradon közölték, hogy a miniszterelnök ki van rúgva. Oda nem is írtam meg egyelőre.)
Na, akkor nézzük csak, hogy is van ez.

Szóval nyári akadémiát tart Váradon egy RMDSZ-közeli romániai magyar ifjúsági szervezet (nevet nem mondok, s azt sem árulom el, hogy MIÉRT). Meghívják előadónak többek között az MSZP szóvivőjét és egyben kommunikációs igazgatóját (az ő nevét sem árulom el, a neten úgyis meg lehet találni, hogy Nyakó István), valamint a párt egyik honatyáját (őt sem akarom felfedni, mostanra úgyis megírták a lapok, hogy Ujhelyi Istvánról van szó).

Ők ketten igazán élvezetes, kitűnő előadást tartanak kommunikációs technikákról, kampányfogásokról, meg aktuális politikai ügyekről. Látszik rajtuk, hogy a szó legnemesebb értelmében profik: mindenben otthon vannak, kifejezetten rokonszenves nyíltsággal beszélnek, műhelytitkokat osztanak meg, közben sztoriznak is, meg anekdotáznak, érdekes konkrétumokról beszélnek annak a néhány tíz fiatalnak, akit a szervezők hallgatóságnak összehoztak.

Annyira őszinte és annyira lazán odamondogatós, műhelytevékenységes már a hangulat, hogy lassan kezdem úgy gondolni: itt valami nincs rendben. A két vendég kertelés nélkül ecseteli, hogy mekkora hülyeségeket követtek el ők is a kommunikációban, mennyire emberien lámerek voltak bizonyos helyzetekben, meg persze a Fideszes kollégáik is, ugyanakkor mennyire jók néha az informális viszonyaik az ellenséggel is, meg milyen módon lehet meggyőzni a sok marha embert, hogy erre szavazzon, ne arra, vagy épp arra, ne erre - mikor mi kell.
Aztán amikor már időnként a picsázás is beleszövődik illusztrációként a mondandójukba, s amikor már a saját kommunikációs igazgatója és az egyik honatyája is Fletónak meg nagyfőnöknek nevezi Gyurcsányt, már határozottan úgy érzem, hogy egyfajta őszödi beszéd kellős közepébe csöppentem.
Vagyis ezek az emberek azt hiszik, hogy csak maguk között vannak, nekem újságíróként nem kellene itt lennem - épp ezért nagyon jó, hogy itt vagyok.
Ettől a kamarahangulattól ennyire őszinték, felszabadultak és nyitottak.

A dolog megoldása egyébként - hogy ezt a mellékes részletet ne húzzam tovább - annyi, hogy a rendezvény szervezői ugyan meghívták a sajtót erre a beszélgetésre, csak épp a két vendégükkel felejtették el közölni, hogy újságírók is lesznek a hallgatóságban. Ave! Nagyszerű!

És megy tovább a dolog. Olyanokat mondanak a hallgatóságnak, amiket egy mélyinterjúban a legravaszabb módszerekkel sem lehetne kihúzni belőlük. Főleg nem pont egy párt szóvivőjéből.
De itt az MSZP szóvivője például lazán közli: "Gyurcsányban még nagyon sok van. Legalább még négy, vagy nyolc évnyi csúcsvezetés van benne, ő igazán egyedi és megnyerő politikus. De az öszödi beszédével elkúrta. Úgy elkúrta az egészet, hogy én még ilyet nem hallottam, tudtommal ilyen politikussal nem történt a világon sehol. Neki vége."
Aztán hozzáteszi: "Annyira mélyponton vagyunk, hogy a szükséges személyi változtatást most már meg kell lépni".
A párt honatyája meg tromfol: "Önmagában a személyi változtatás sem elégséges ma már Magyarországon ahhoz, hogy mi még labdába tudjunk rúgni".

Akkor is leesik az állam, amikor arról a közismet, de a nyilvánosság előtt mindig is tagadott tényről beszélnek, hogy nemcsak a Fidesz nyomja ezerrel az MPP-t, hanem az MSZP is az RMDSZ-t. Ez ugyan távolról sem nem titok, csak a plebsnek (meg a médiának) nem szokták bevallani. Ám itt és most Ujhelyi lazán löki a frankót: "Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Bélának is mindig segítettünk, de más barátainknak is, ha felhívtak és ezt vagy azt igényeltek. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk..."

Őszintén mondom: nagyon rokonszenves dolog, hogy egy halom romániai magyar fiatal (igaz, egy részük feltörekvő politikuspalánta, de a többi csak érdeklődő srác) előtt ezeket így bedobálják. Nem kertelnek, s ami még fontosabb, nem kampányolnak, nem öntömjéneznek - és főleg nem hazudoznak, nem ravaszkodnak, nem agymosásra, imázsépítő haknizásra használják a rendezvényt. Egyszerűen a lényegről beszélnek, nyíltan. Mert az hiszik, zárt közegben vannak.

Újságírónak meg aztán igazán égi manna ez.
El is gondolom, hogy ha a szünetben interjút kérnék tőlük, rögtön mekkorát változna a kommunikációjuk és hogy átmennének egyből emberből pártszóvivőbe és honatyába. Azaz szalonképes népbutítókba, közhelygyárosokba. Mert ugye ez a melójuk. Korrekt.
De most nem ez van. Most egy más dimenzióban vagyunk.

Addig tart ez, amíg fel nem tűnik, hogy a kávészünetben épp menni készül két ember: egyik kollégám egy másik laptól és én. Ekkor esik le a kétforintos, s jön utánam a honatya és a kérése: "nehogy már ez az egész téma kimenjen innen". Csakhát a mázli, az mázli: engem ide újságíróként hívtak meg, következésképp nem tehetem meg, hogy ne írjam meg ezt a kincsesbányát. Mondom is neki, aztán el is búcsúzunk. Mert a nyíltság részemről is nyíltság.

Ez ám a határok fölötti nemzetegyesítés: amikor a provincia provinciájából - jelen esetben Nagyváradról - üzeni meg Budapestre a saját pártja a miniszterelnöknek, hogy ki van rúgva.

Hogy aztán ez mennyire volt végülis "bejelentés", ahogy ők fogalmaztak, vagy mennyire csak egy a lehetséges forgatókönyvek közül, az a következő hetekben kiderül.
De ha a parlamenti képviselő úgy fogalmaz, hogy a bejelentésüket (tehát nem egyszerűen csak az álláspontjukat) legyek szíves már elhallgatni a sajtóban, az azért sokat elmond.
Mint ahogy az is, ahogy utána megindul a háttérben a kapkodás: telefonálgatnak a honatyák a kiadónk vezetőinek, le akarják állítani a cikk megjelenését, "jóindulatot" kérnek, de valójában cenzúrát. Hogy ez se, meg az se, meg amaz se jelenjen meg abból, amit elmondtak. Végül nem érnek célt. Ellenben ezzel is megerősítik, hogy valóban bejelentés volt az, amit a hallgatóságuk előtt áperté nem is jelentettek be, csak úgymond vázoltak.

Pedig nem olyan nagy titok az, hogy Gyurcsányt beáldozzák (és nem fel-).
Mint ahogy az sem, hogy az ilyesmit nem szeretik idő előtt kiszivárogtatni a sajtóba - mi meg azért vagyunk, hogy idő előtt kiszivárogtassunk mindent, amit csak lehet.

Szóval az MSZP is választásokra (előrehozottakra vagy sem) készül már most is. És ennek új kormányfővel fog nekivágni.
Túl van beszélve.
Nagyon.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr902637823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vazek 2008.09.14. 08:39:56

A blog kitűnő. Ritka isteni kegyelem egy újságírónak, amikor olyan információk pottyannak az ölébe, amelyekért nagy nyugati lapok milliókat fizetnének. Az viszont már saját érdeme, hogy fel is tudja használni az ölébe pottyant információt. Én még csak annyit fűznék hozzá, hogy az MSZP érdeke addig futtatni Gyurcsányt, ameddig csak lehet, hiszen nincs az a politikus, aki vállalná a választásokig hátramaradt időban a Gyurcsány által elkúrt dolgok helyrehozatalát, s aztán még indulni merne a választásokon is azzal a reménnyel, hogy megnyeri. Az igazi politikus nem áldozati báránynak született. Ha van egy Gyurcsány helyébe kijelölt személy, azt a választásokra tartogatják. Itt jön be a képbe az SZDSZ, mely ismét zsarolási lehetőséget kapott az MSZP-től, és él is vele, hiszen az előrehozott választások ideje, vagy egyáltalán kiírása nagyban függ attól, hogy az SZDSZ mennyire támogatja Gyurcsányt és a jelenlegi kormányt. Egy időben elhatárolódtak, a Kormányból is kiléptek, megpróbáltak a nagyobb esélyesnek mutatkozó Fideszhez dörzsölődni, de úgylátszik ez nem jött be, így most ismét támogatják a Gyurcsány féle elképzeléseket, próbálnak visszasomfordálni. Én amúgy nem vagyok annyira elájulva Fletó zsenialitásától, mint párttársai, de az idő hamarosan eldönti, hogy valóban őszinték voltak-e, vagy csak cinikusak.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2008.09.22. 00:51:16

Az az elképesztő, hogy ez az írás több mint egy hete itt van, és Magyarországon a Szentkoronaradio.com-on és rajtam kívül még senki sem hozta le...

Péter 2008.09.22. 10:35:02

Szerintem vezető politikusnak lenni, mindig egy kicsit áldozati bárányság is, a történelmi tények oltárán ("a tények makacs dolgok..."). Gyurcsány Ferenc problémája egy generációs probléma is. A magyar felnőtt-közép korosztályból lesz-e Magyarországnak vezető politikusa, úgy mint Kádár János (MSZMP-szocializmus időszaka)- Apró Piroska, Kádár kortársának -Apró Antalnak- a leánya (95-ben az MHB elnöke, befolyásos üzletasszony, privatizációs "rendszerváltó") - veje Gyurcsány Ferenc, aki viszont politikusként elszomorító. Három generáció, három történelmi helyzet, egyik sem egyszerű. Ki lesz a folytatás, mi lesz a magyarság jövője? Milyen rendszert váltottunk le, immár húsz évvel ezelőtt? A szocializmus annyit emlegetett negyven évéhez képest, már félidőnél vagyunk (ugye gyorsan száll) ... vagy inkább a hatvanadik évnél járunk? Az új rendszerben a régi nyugdíjkorhatár (nőknek 55, férfiaknak 60, a fiatalabbak kedvéért) folyamatosan kitolódik, de, kérdem én, meddig? A rendszereknek mennyi a nyugdíjkorhatára ?

blogosz 2008.09.22. 13:08:33

Kedves mborsik! Dehogynem. Van fejlemény. Azóta már nagyonis sokan lehozták - ld. újabb bejegyzésemben fennebb -, sőt, országos botrány lett belőle, meg még Erdélyben is magyarázkodnak egyesek miatta. Üdv, Örs
süti beállítások módosítása