Blogosz

MESE NINCS.

Igazán hazudni

2008. szeptember 17. 02:30 - BlogoszEditor

Összekaptak az egyik cikkemen a vezető pártok vérebei Magyarországon.
Nem mondom, van egy olyan érzésem, hogy csontot dobtam nekik - s most hátradőlve lehet nézni, hogyan marakodnak rajta.
Dehát ez végülis jó érzés. Egyék csak egymást, hiszen ennyire veszettek.
(De úgy is mondhatjuk, hogy ez csak a szokott politikai állatkodás része.)

Mint itt alább - a Váradról küldték el Gyurcsányt című bejegyzésemben - már megírtam, Nagyváradon járt pár napja az MSZP két embere, Nyakó István pártszóvivő és Ujhelyi István Országgyűlési képviselő. A szocialista vendégek az RMDSZ ifjúsági szervezetének meghívására jöttek előadást tartani egy rendezvényen.

Arról beszéltek őszintén, hogy hogyan szoktak hazudni.
(Na persze ugyanígy hazudik a Fidesz is, meg minden párt lényegében mindenütt.
Nyakóék nem is mondtak semmi olyat a politikai kommunikációról és az egyes összefonódásokról, amiket ne tudnánk. A dolog varázsa azonban abban áll, hogy ezeket nem szokták nyilvánosan elmondani. Most azonban megtették, mert azt hitték, egymás között vannak. Úgyhogy amikor megírtam, végre volt kinek a szájába adni és nyilvánosságra hozni a dolgokat.)

ujhe2.jpg Starring:
Ujhelyi István, a.k.a. a képviselő...

nyako2.jpg és Nyakó István, a.k.a. a szóvivő

Szóval a rendezvényen pompás ötleteket adtak a fiatal hallgatóságnak arra nézvést, hogyan kell átvágni az amúgyis eleve bedarálásra váró barmokból, élőhúsból álló masszának tekintett választói tömeget. Meg hogyan kell ellenséget keresni, s ha nincs, akkor valakiből démonizálással azt kreálni. Továbbá elismerték, hogy szocikként nem tudják a kiutat a mostani helyzetből, azt is, hogy az MSZP és az RMDSZ régóta együttműködik. Emellett jelezték, hogy Gyurcsány szerintük is elkúrta és már a hattyúdalánál tart, nemkülönben azt, hogy a program nélküli, de a hatalomra a végsőkig kiéhezett Fidesz megállíthatatlanul jön - és a mostani kormányerők számára nagy cumit fog eredményezni, amikor megérkezik. Meg ilyenek.
Kapva a ritka alkalmon, szaporán meg is írtam a lapunkba mindezt, s feltettem a hírportálunkra is.
Miközben ők azon ügyködtek a háttérben, hogy ez ne történhessen meg. De megtörtént.

És folyományai is lettek.
A portálról levette a Magyar Nemzet, aztán átvette az MTI. Közben pedig még sokaknak megtetszett, így felkerült számos magyarországi és romániai hírportálra is légyegében az egész cikk. Aztán romániai magyar napilapok is átvették, rágódnak rajta, elemzéseket nyomnak ennek kapcsán, politikusokkal kommentáltatják a dolgot. Pár magyarországi kereskedelmi tévétől meg éppen mostanság hívogatnak, hogy meséljem el a dolog hátterét.
Estefelé pedig - taxiban ülök épp - a román közszolgálati rádió hírműsora megy, s hallom, hogy már ott is ez az ügyet taglalják.
Itton az RMDSZ egyes vezető politikusai napok óta mindenféle nyilatkozatokban és blogjaikban magyarázzák a dolgok őket érintő részeit. Az előbb pedig épp arról értesültem, hogy Tőkés László egyik embere is azon ügyködik már, hogy tudná megszerezni a szóban forgó rendezvényen elhangzottakat tartalmazó felvételt.
Az MPP nagyváradi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján is téma volt szerény írásom, amikor a vélhetően a saját tájékoztatójukon unatkozó pártképviselők azt elemezgették az összehívott újságírók előtt, hogy az általam adott Őszinte politikusok Nagyváradon cím vajon komoly-e vagy ironikus. (Ez is mutatja, hogy ideális volt a cím: szocik és eremdészesek számára komolynak veendő, fideszesek és empépések által ironikusan értendő. Nekem meg elegánsan tökmindegy, ki hogyan érti.)

És az ügy ment tovább: a cikk nyomán Balsai István fideszes képviselő tegnap Budapesten már sajtótájékoztatón követelte Nyakó és Ujhelyi eltávolítását az MSZP-ből.

A szennymédia is ráharapott a dologra időközben, úgyhogy Amerikába is kikerült a dolog: a már megint újraindult kurucinfó a szokott hőbörgésre használja Nyakóék Váradon elhangzott és tőlem átvett szövegét - bár az is igaz, hogy erre a cirkuszolásra kitűnően alkalmas is minden, amit a szocik mondtak.

Szóval vadul mindenki a maga módján, egymásnak estek az ebek.
S amíg ezt a marakodást nézem, s a hörgéseket, morgásokat hallgatom, unalmamban elmélázom.
Arra gondolok, hogy ezeken a primér, pavlovi reakciókon kívül van egy másik, kicsit érdekesebb vonzata is az egésznek.

Mégpedig az, hogy hány arca van a hazugságnak és hogyan függ ez össze az őszinteséggel. És fordítva.

Hiszen látható: Nyakóék Váradon őszintén beszéltek a politikai kommunikáció rejtelmeiről, azaz a hazudozásról. Nem szépítgettek semmit, igazat mondtak tehát.
Ám csakis azért voltak őszinték, mert úgy tudták, nincs ott a sajtó. Ha tudták volna, hogy ott van, akkor egészen más, "komoly és hivatalos" lett volna a diskurzusuk. S ha ez a másfajta retorika jelenti a hivatalos beszédformát, akkor lényegében nem őszinték, azaz nem képviselik a nyilvánosságnak igazáiként eladott stílust amikor egymás között vannak. Tehát - ha tetszik, s ha végigjátsszuk - éppen olyankor hazugok, amikor amúgy nyíltak.

Tovább is van: a szervezési hiba miatt őszintére sikerült váradi előadásuk után ugyanis Nyakó már egészen mást nyilatkozott Budapesten az őt a cikkem alapján kérdőre vonó ottani médiának.
Pesten azt mondta: minden kampánytrükk és hazudozási lecke "csak Romániára érvényes". Hú, nem semmi. Ott voltam, tudom, hogy nem erről beszéltek, s nem csak Romániára érvényesen, hanem kifejezetten Magyarországra. Azaz Nyakó utólag hazudik.
Váradon még őszinték voltak, de hazatérve erről a nyíltságról már hazudniuk kellett.

Szóval érdekes mindez.
És persze távolról sem csak az MSZP csinál ilyeneket, csak most épp ők keveredtek igazság-bűnbe, amiről aztán hazudni voltak kénytelenek.

Na, ilyeneken merengek, miközben odakint tovább marakodnak a kutyák.
S emiatt felrezzenve térjünk is vissza a konkrétumokhoz.

Tehát ami a Nyakó István MSZP-szóvivő leváltását illeti: egyáltalán nem szolgált rá.
Sőt - Ujhelyivel együtt -, ismét megmutatta, hogy profi.
Zárt(nak hitt) körben ugyanis őszinte volt, ám amikor ez nyilvánosságra került, akkor már úgy tud hazudni, mint a vízfolyás.
Azaz végzi a munkáját. Vagyis politikai kommunikációt művel. Tehát ködösít és kiforgat és egyszerűen kitalál dolgokat, mellébeszél, hülyére veszi a hallgatóságát.
Ezért is van minden pártnál a szóvivő.
Bravó!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr162637825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vazek 2008.09.17. 19:51:56

Ha ez a két MSZP-s titán saját és pártja mérhetetlen cinizmusát és gátlástalanságát őszinteségnek tudta feltüntetni politikai karrierre vágyó fiataloknak, akik tapasztalatlan fiatalként valószínűleg itták a szavát és hasznozítani is fogják idővel a tanultakat, sőt ujságíróknak is, akkor tényleg profik és hiba volna leváltani őket, mármint az MSZP részéről. A társadalom részéről viszont igen kívánatos volna. Ők tulajdonképpen lényegüket adták, hiszen fővezérük, Gyurcsány is ezt tette Őszödön, s aztán megpróbálta őszinteségnek feltüntetni, pedig acinizmus és az őszinteség között óriási nagy különbség van, már csak azért is,mert az őszinteség jellemes dolog, míg a cinizmus jellemhibaként van elkönyvelve. Mindezen felül én nem transzponálnám ezt a hibát ilyen lezserül át más pártokra, vagy pártok képviselőire is, bár tudnivaló, hogy politikus körökben úgy általában nem ritkaság a hazugság, ami szintén lítélendő, de még nem cinizmus.

pavtsi 2008.09.20. 12:43:29

Volt egy beszélgetésünk blogosszal és BL-lel arról, hogy amit Nyakóék mondtak, azok tulajdonképpen a politikai kommunikáció tankönyvből vett közhelyek, és hogy az általuk felsorolt - sok esetben aljas, alattomos, becstelen - technikákat az összes párt alkalmazza, csak azok nem buktak úgy le mint Nyakóék. Tehát mindez a politikai valóság mindennapjainak része, és mint ilyen egyáltalán nem olyan súlyos, mint ahogy azt most a magyarországi ellenzék megpróbálja túllihegni. Analógia Egy bűnügyi szakértő könyvet ír a különböző gyilkolási technikákról. Felsorolja, hogy van késsel elkövetett gyilkosság, mérgezés, aksztás, megfojtás, stb., stb. Szakértői lajstrombavétele után pedig könyvében leírja: én a megfojtás technikáját alkalmazva tettem el láb alól a szomszédomat. Talán még bízhatunk abban, hogy a szerzőt gyilkosság címén legalábbis perbe fogják, és nem fogják mint profi szakértőt dicsőíteni... Mert attól, hogy a gyilkosság a valóság része, ez nem jelenti azt, hogy a társadalomnak nem kell ellene küzdenie. És azzal sem jó védekezni, hogy mivel úgyis számtalan gyilkos szaladgál szabadon, akikre nem sikerült rábizonyítani tettüket, hát akkor azokat se csukjuk le, akik bevallották bűnüket. A démonizálás a politikai kommunikáció becstelen eszköze: aki bevallja, vagy akiről kiderül, hogy ezt az eszközt alkalmazza, el kell távolítani abból a szervezetből, amelyben áldatlan tevékenységét kifejtette. Jöjjön helyébe olyan, aki nem becstelen, vagy akiről még nem derült ki, hogy becstelen. Egy egészséges társadalomban talán ez minimális elvárás. Egyes számú végszó: ami történt, az felháborító, sőt, továbbmegyek, aggályos... Kettes számú végszó: Magyarországot bizonyítottan gazemberek vezetik.
süti beállítások módosítása