Blogosz

MESE NINCS.

Új fejezet

2011. július 27. 20:18 - BlogoszEditor

 

Már megírtam régebben, de most válik valóra. Persze eddig is voltak háttérmozgások, amelyek ide vezettek: a kormányerők, azaz a PD-L és az RMDSZ néhány tízmillió dollárért eladják Verespatakot, átjátszák az egészet az aranykitermelésben, s egyúttal a település elpusztításában érdekelt RMGC vállalatnak.

Igen: úgy néz ki, hogy a vesztegetés megtörtént, s immár a tettek ideje jött el. Már pár hete is elgondolkodva fogadtam, amikor valami kis romániai magyar látszatszervezet közleményt küldött szét a sajtónak, s ebben hajlongtak Kelemen Hunor RMDSZ-es kulturális miniszter előtt. Mert a miniszter úr úgymond "megmentette a kulturális örökséget", azzal, hogy elfogadott néhány millió dollárt a bányaprojektben érintett kanadai-román vegyesvállalattól, s a pénzt állítólag örökségvédelemre fordíthatják. Hm. Én meg speciel úgy tudom, hogy az ilyen pénzelfogadásokat nem a "kulturális örökség megmentése" kifejezéssel szokás illeti, sokkal adekváltabb a "kenőpénz" kifejezés...

Azóta mások is ébredeznek már, s kapkodják a fejüket, hogy mi is történik. Nos, röviden összefoglalom a híreket, lásuk, hogyan adják el Verespatakot a pusztító cégnek a kormányerők. Pár napja Kelemen Hunor RMDSZ-es kulturális és örökségvédelmi miniszter kibocsátotta a verespataki Kirnyik hegy régészeti mentességi bizonylatát. Annak ellenére is, hogy e hegy volt az az objektum, melynek révén Verespatakot fel lehetett volna venni az UNESCO műemlékvédelmi listájára. Sokan kérték is erre Kelement: mentse meg Patakot, felvétetve az UNESCO listájára. Ő azonban egyenesen elintézte, hogy ne lehessen felvenni a védettek jegyzékére a települést, vagyis aláírta a mentességi okmányt. Úgy tudni, a hátérben az áll, hogy a bányanyitásban érintett RMGC megkínálta Kelemen minisztériumát 43 millió dollárral. Előzőleg már azt is vállalta, hogy a Borbély László által vezetett környezetvédelmi tárcának meg 25 millió dollárt ad.

Nos, mindennek nyomán fel is gyorsult az engedélyek kiadása. Azaz javában tart Verespatak elpuszításának jóváhgyása. Külön sikkes a dologban, hogy az egészet épp a kulturális örökség védelmével, illetve a környezet védelmével megbízott két minisztérium intézi. És mindkettőt RMDSZ-es miniszter vezeti. Mi több, az a Kelemen Hunor, aki az RMDSZ elnöke is, valamint az a Borbély László, aki az RMDSZ politikai alelnöke is. Azaz lényegében az RMDSZ csúcsvezetése intézi Patak kinyírását. Hát ja: ugyanannyira védi a kulturális örökséget az örökségvédelmi tárca, s a környezetet a környezetvédelmi, amennyire a magyar érdekeket az RMDSZ. Meg amennyire a polgárok érdekeit a politika...

Szóval néhány tízmillió dollárért megy mindez. Ráadásul az is nehezen lenne cáfolható, hogy az RMDSZ-esek ebben a bizniszben még így is csak strómanok, a nagyobbat a kormányzati partnerük, az eddig inkább háttérben maradt PD-L fogja szakítani. No igen: mindenkinek kell még egy kis magánvagyon, meg főleg pártpénzek. Az mindig kell, de most aztán főleg, hogy közelednek a választások. S mindkét említett párt elég nagy bajban van, igen népszerűtlen - tehát még komolyabb összegeket kell majd manipulációra, hazudozásra, csillogásra-villogásra, hülyítésre fordítaniuk.

Ja, azt azért ne feledjük: ha a PSD, a PNL, a PC, vagy bármelyik párt lenne kormányon, ugyanilyen korrupt, hazug, álnok módon adnák el Verespatakot. Is. A saját édesanyjukat még hozzácsapnák bónusznak. Hogy honnan tudni ezt? Ne vicceljünk: mind voltak már kormányon, nem is egyszer. S mindegyik igazi, gigantikus korrupciós ügyleteket bonyolított.

Vannak még más érdekes vonzatai is a mostani ügynek, térjünk még vissza erre. Nemrégiben ugye kiderült, hogy a bányanyitást intéző egyik kulcsminiztériumnak, a környezetvédelminek a vezetője, Borbély László korrupcióban érintett, illegálisan újíttatta fel egy lakását, cserébe jó kis szerződéseket adott a húszezer eurós ingyenmukát végző cégnek. Persze nem ez a meglepő. Hanem az, hogy kiderült. Belengették ezt, egy kis vizsgálatot, miegymást. Erre a Verespatak-ügyben szerepet játszó másik kulcsminisztériumnak, az örökségvédelminek a vezetője, Kelemen Hunor gyorsan ki is adta  szükséges engedélyt - s egyesek szerint vállalta, hogy a többi engedély megszerzéséért is jót áll. Erre a Borbély korrupciós ügye elcsendesedett, s még Emil Boc miniszterelnök is kiállt utólag Borbély mellett, jelezve, hogy megtartja a kormányban. Hát ilyen ez.

És ilyenek ezek. Mind.

Most mondjam...? Mondom, mert sajnos ez lett. Szóval az van, hogy tavaly már megírtam, hogy ez lesz. Úgyhogy nem is húzom tovább, itt van a tavalyi bejegyzésem, amelynek tartalma most sajnos beigzolódott. És ezt követően itt van még egy tavalyelőtti is, amely öszegzi az akkori állapotokat, azaz mai szemmel nézve azt, hogy milyen manőverekkel jutottak el oda, ahol most áll a dolog - ja, és ott vannak képek is arról, ami nemsokára pártpénzekké alakul.

Amely pénzeket ismét csak a mi hülyítésünkre használnak majd. Körforgás. Körben forgás. Egyhelyben topogás. Rombolás. Leépülés. Korrupció. Szavazzon! Rájuk. Vagy bárkire. Van alternatíva: eldöntheti, hogy ki verje át, ciklusonként.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr773105403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása