Blogosz

MESE NINCS.

Ráhangolódás. Avagy basszátok meg

2017. április 12. 19:11 - BlogoszEditor

Kerékpáron érkezik egy fiatalember a Kanonok-soron lévő utolsó előtti ajtóhoz, aminél ott a tábla:

''Római katolikus püspökség Nagyvárad

Egyházmegyei Katekétikai Központ

Egyházmegyei Zenei Központ

Egyházmegyei Ifjúsági Központ''.

Nyugalmas, délutáni  csend van az egész Kanonok-soron, csak a napsütötte fákról hallatszik halk, tavaszi madárdal. A fiatalember - elegáns, talpig feketében - csendben vár az egyházi központ ajtaja előtt. Majd a szép csendet megtörve hirtelen beüvölt valakinek, az ajtó túloldalára: - Há' nyisd má' ki, baszd meg!

(Óh, igen! Ez aztán az elhivatottság, a szenvedélyes törekvés befelé, az egyház kebelére.)

Ám ahogy bebocsáttatást nyer a kebelre, alig telik el egy perc, már jön is kifelé. Az egyházi központból tehát. Kezében egy energiaitallal. Amin jó nagy betűkkel ez áll: "HELL". És a dobozon ott a szokott ördögfej is.

(Ah, ez az! Micsoda kontraszt, miféle jelképiség!)

A kompozíció azonban azzal lesz teljes, ahogy a Hellt leteszi, a Kanonok-sor egyik oszlopának peremére, szemben a bazilikával. Ez már így kortársművészet. És a tag rágyújt. Egy pillanattal később ismét megnyílik az egyházi központ ajtaja, és jópár további fiatalember özönlik ki rajta. És köszöntik egymást hősünkkel, Baszdmeg Hellel, aki a performanszot eddig egyedül nyomta. Most azonban a többi egyházi ifjú is bekapcsolódik, mert a köszönések így alakulnak: "Szevasz, baszd ki", "Na helláj, mi van?", "Helló, öcsém!" Plusz persze a gangxszta-style kézfogásos koreográfiák. Aztán az egész csoport megindul, kivéve Baszdmeg Hellt, aki még cigizik. Szól is valaki a többieknek: "várjuk már meg, amíg elszívja". Pár perccel később aztán mindannyian együtt vonulnak át az egyházi központból az út túlsó odalára, ahol a bazilika van, és gyúródnak be oda, az oldalsó bejáraton, amin át bennfentesek szoktak közlekedni.

(Jesz, jessz! Valóban az egyházi ifjúság képviselői hát, valószínűleg vidékiek, valahogy a baszdmegen kívül ez ordít még róluk, és valamiféle húsvéti egyházi rendezvényre való felkészülésre érkeztek. Annyira csodás ez az egész így, amint úgy kacsáznak befelé az ajtón a bazilikába, vagánykodva, mint valami falusi diszkó sztársuttyói a kultúrházba, szüreti bálba.)

És miközben őket lassan elnyeli a bazilika, az épp újra elcsendesedő utca végéről idegesítő fajta basszus indul el, és közeledik. Az egész tájban egyetlen autó jelenik meg. Leeresztett ablakán át ölmik ki a zene, a bazilika és az egyházi központ között elvezető úton. Az autót is egy sutyerák külsejű fiatalamber vezeti, lassan, krúzolva halad, közben a telefonját nyomkodja. És hömpölyög ki a kocsiból a mulatós zene, meg a szöveg, amiből csak a lényeget hallom tisztán: "(mittoménmi, nemtommi, valami) șmecheria/(mittoménmi, nemtommi, valami) pălăria".

(Fú, mennyire tökéletes volt ez az egész eseménysor. Komolyan, mint egy rövidfilm. Ha rendesen leforgatnám, vagy virálissá válhatna, vagy egy kisebb kategóriában Oscart kaphatna. De valóságnak sem rossz.)

Na, kellemes húsvétot minden kedves olvasónak, basszátok meg!

20170412_190025_resized.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3912420215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KCs. 2017.04.13. 09:49:48

Nem mintha egyetértenék a hasonló magatartással, sőt!..
De Jézus sem a "tökéletes" farizeust várja, hanem a bűnösöket! Lehet tudták miért "kell" nekik a Székesegyházba menni... lehet inkább utánuk kellett volna menni, főleg így Húsvét közeledtével...

U.I.: A fényképen látható kép a Kanonok sor eleje, s nem a vége (mint ahogy a számozás is mutatja...)

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2017.04.13. 12:39:58

@KCs.: Nem egészen tudta, hogy hogyan védje meg a VÉLT támadástól az egyházát, de azért megpróbálkozott. :) Gratulálok. Nekem amúgy mindegy, egyszerűen a dolog képisége volt a jó, nem foglalkozom a sok malaszttal teljes reakcióval és félreértéssel. Abszolút nem megyek utánuk amúgy, és az egyháza sem érdekel. (Mellesleg, de tényleg mellesleg református vagyok amúgyis.) A Kanonok-sor számozását pedig végképp soha nem figyeltem, és nekem azért a másik fele az "eleje", mert sokáig ott dolgoztam. :) De attól még igaza van, biztosan a másik az eleje. Kellemes napokat.

zs.klopedia 2017.04.14. 21:12:37

Hát én rég röhögtem ilyen jót. Köszi!
süti beállítások módosítása