Blogosz

MESE NINCS.

Választási útmutató

2009. november 09. 00:32 - BlogoszEditor

Nem volt még példa arra az 1989-es változások óta, hogy ne tudtam volna, kire érdemes szavazni. Mindig volt olyan jelölt, akire le lehetett adni egy jó kis voksot.
Többnyire persze protest-szavazatot - mert a volt kommunista tömb államaiban jobbára ez már csak így megy. Jelenségértékű maga az is, hogy néhány kivételtől eltekintve nem valakire szavazunk, hanem a nagyobb kártékonyak ellen próbálunk állandóan. Szóval mindig volt olyan jelölt, akivel átverhettük magunkat.
Ám a mostani államfőválasztáson már egyetlen olyan jelölt sem indul, aki bár azt megérdemelné, hogy az elnöki posztra juttassuk legalább arra az egy-két hónapra, amíg aztán jó nagyot csalódunk benne. Ma nincs olyan, akire jó szívvel, ép ésszel akár csak viszonylagosan is nyugodtan lehetne szavazni. Lényegében ezt érlelte ki az elmúlt húsz év számos politikai átalakulása és kombinálgatása.

Így aztán most először történik meg, hogy nem nyilatkozom érdemben, amikor egyre gyakrabban jönnek a kérdések: "mondd már, kire kellene itt szavazni?"
És ez engem is meglep. Tehát úgy döntöttem, nem halogatom tovább, és a téma elemzése nyomán elkészítem a megalapozott válaszomat. A magam számára, és a kérdezőknek is.

Úgyhogy leültem, és több módszerrel is megvizsgáltam a kérdést. Alaposan körüljárva, és annyi időt szánva rá, amennyi csak szükséges, és amennyit a téma szereplőiek összetettsége megkövetel. Kábé tíz percig tartott.

Először kizárásos alapon jártam el.
Íme a levezetés:

Esélyes jelöltek Traian Băsescu - kösszépen
Mircea Geoană - trendire maszkírozott retró
Crin Antonescu - már most csalódás
Sorin Oprescu - Ion Iliescu

B kategóriás jelöltek Kelemen Hunor - megsértesz, Béla
George Becali - LOL
Corneliu Vadim Tudor - hrr
Remus Cernea - ennyire azért nem protest-voksolok

(Persze van még néhány viccember rajtuk kívül, aki úgymond indul a választáson, de nekik már a nevük sem jut eszembe, úgysem rúgnak labdába, nem is érdemes bevonni őket ide sem.)

Ezt követően a párhuzamos analízis módszerével éltem, megvizsgálva a jelöltek múltját és jelenét, illetve egy végső mutatóba összegyúrva azt, hogy mit tettek értünk, magukért és ellenünk.
A mélyelemzés részét most kihagyom, mert egyrészt már vagy 15 éve foglalkozom ilyesmivel, és a "nyersanyag" miatt eleve eléggé büdös, másrészt meg tele van ilyesmivel a net, akit érdekel, nézze meg. Itt most csak a végeredmény:

Esélyes jelöltek Traian Băsescu - pff
Mircea Geoană - ki?
Crin Antonescu - konstans 0
Sorin Oprescu - Ion Iliescu

B kategóriás jelöltek Kelemen Hunor - etnobisnicár
George Becali - ka-ching!
Corneliu Vadim Tudor - a maffia ellen, belülről
Remus Cernea - system error

A harmadik eljárás lényege az volt, hogy megvizsgáltam, mennyire szívatná le a szavazóit egy-egy jelölt még azzal is, hogy megválasztása esetén újra összefogna azokkal, akik ellen a kampányban habzott. Megtévesztve ezzel is a választókat, de később ügyesen elmagyarázva, hogy miért szükséges - csakis a közjó érdekében - aljaskodnia.
Az eddigi események, illetve az összefonódások alapján listáztam, hogy ki kivel lenne hajlandó adott esetben mégis együttműködni nyilvánosan, de hangsúlyozottan számításba véve azt is, hogy a kulisszák mögött is mi történhet.
Itt most a jelöltek neveit használom a megjelenítéshez, de persze nagyobb kitekintésben, pártokra, pontosabban az azokat alkotó mindenféle érdekcsoportokra kivetítve is érvényes. Nézzük:

Esélyes jelöltek Traian Băsescu - Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea
Mircea Geoană - Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea
Crin Antonescu - Traian Băsescu, Mircea Geoană, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea
Sorin Oprescu - Ion Iliescu, Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Kelemen Hunor, George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea

B kategóriás jelöltek Kelemen Hunor - Mircea Geoană, Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea
George Becali - Mircea Geoană, Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, Remus Cernea
Corneliu Vadim Tudor - Mircea Geoană, Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, George Becali, Kelemen Hunor, Remus Cernea
Remus Cernea - Mircea Geoană, Traian Băsescu, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, George Becali, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor

Szóval az eredmények láthatóak.
Megmutatom egy fotómat, amely a legutóbbi elnökválasztás második fordulójakor készült. Így nézett ki akkor a szavazatom.
(Na persze a fotón nem én voksolok épp, mivel a voks bármilyen úton történő rögzítését tiltja a törvény, a szavazófülkében tilos hang és kép felvétele. A szavazókörzet egyik bizottsági tagja azonban rögvest készségesen ajánlkozott nekem, hogy ő majd megmutatja a szavazatát, s gondoltam megörökítem, hiszen így még cifrább is a törvénysértés.)

100_2312.jpg

Ehhez képest - a fenti levezetések fényében is, meg még más szempontok szerint is, de nem akarom ezekkel a végtelenségig nyújtani ezt a bejegyzést - idén kábé így fog kinézni a voksom:

100_2312m.jpg

A lényeg ugyanis, hogy elmegyek nyomni, hiszen a szavazólapomat nem akarom azoknak hagyni, akik esetleg trükközni akarnak vele. Élek a jogommal. Ezúttal nagyonis. Pecsét mindenhova, ameddig csak tart a festék. És utána még rá lehet lehelni, s dolgozni tovább a választói véleményem érvényesítésén.
Érvénytelenítem a voksomat. Hiszen ha nem én teszem, pár héten belül úgyis érvénytelenné válik magától. Garantáltan. Garantat de România.
És hogy a népszavazás? Ott meg egyértelműen két igen. Még akkor is, ha - mint régebben már jeleztem - aljas indokból van feltéve e két kérdés is. Ám attól a válasz még egyértelmű.
Ilyenek ugyanis a politikai körülmények a jelen időszakban. És ugye voksolni mindig megfelelő körültekintéssel kell, a helyzet ismeretében üdvös, s nagyon meg kell nézni, hova üti az ember a pecsétet.
Mert rendszerint visszaüt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr52637942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása