Blogosz

MESE NINCS.

Jó szerencsét!

2009. december 24. 14:21 - BlogoszEditor

Igaz, hogy a váradi tömegközlekedési vállalat nem hajlandó rendet tenni az alkalmazottai között - nem is erről akarok most megint beszélni -, de akaratlanul is színesíti a palettát. És persze mindig meg tud lepni. Ám ezúttal igazán kellemes volt a meglepetés, meg derűs, sőt, egyenesen festői. (Oké, azért egyúttal olyan tipikusan romániai is.)

bahr.jpg Mint két tojás: ő nem a szóban forgó buszvezető, hanem Lali a Bahrtalo!-ból.
Aki még nem látta, nézze meg, erősen jópofa. A film is, meg az is, amikor a hasonmása buszon dolgozik.

Úgy tudom, pár hete több tíz új járművezetőt alkalmaztak. És igaz, hogy a saját bizniszeiken kívül lényegében nem törődnek szinte semmivel - de mint ma kiderült, ha már nem figyelnek oda, akkor legalább nem is diszkriminálnak.

Várom ugyanis a buszt ma délelőtt, jön is, s mit látok? Egy sukár csávó ül a kormánynál. Lali vezeti a buszt, a Bahrtalo! című filmből. Vagy majdnem. Egy roma sofőr. És nem is akármilyen roma, hanem igazi gábor. A rájuk olyannyira jellemző öltözékben dolgozik épp a járművezető - azaz mellényben, zakóban (ami történetesen hasonlít a közszállítási alkalmazottaknak előírt egyenruhára is). És persze a szintén kötelező tömött, sötét bajusszal. Na meg a hatalmas karimájú fekete kalapban, amelyet a fülkében, a volán mögött ülve is hord. Dik má!
Így feszít, büszkén, magát kihúzva a buszon az új sofőr. Mert ők aztán nem alkusznak, nem adják fel az identitásukat, ennek külső jegyeit sem, fölösleges is lenne a vaker. Úgyhogy pont olyan szerkóban villant a tag, amilyet az a nemzettársa is visel, aki velem együtt épp a hátsó ajtón száll fel utasként, hóna alatt egy darab csatornával.

Komolyan mondom, nemhogy ellenérzés nincs bennem, hanem még örülök is a jelenségnek: szokatlanságával elcsodálkoztató, vidám, pitoreszk látvány. (Ugyanakkor benne van a jó példával való elöljárás, meg ilyesmi, de ezt nem szívesen emlegetem, mert egy kicsit nyálas-közhelyes, meg egy kicsit amolyan komcsi retorikára emlékeztet).

Gondoltam, majd este, visszafelé jövet megkérdezem a formabontó sofőrt, lefotózhatom-e. Pont azért, hogy ide majd feltegyem a képet. Mert egy árnyalatnyit úgy viszonyulok ehhez az aprósághoz a saját városomban, mint az idióta fajta japán turista bárhol: rácsodálkozom, és meg akarom örökíteni. (Ők: "Nini, épület, milyen érdekes; nini, emberek, milyen érdekes; nini, szobor, milyen érdekes; nini, európaiak, milyen érdekes; nini, más japánok, milyen érdekes; nini, nappal van, milyen érdekes; nini, este van, milyen érdekes". Én: "nini, buszsofőr, milyen érdekes". ;) )

De mindegy, mert mire hazafelé jöttem, nem ez a tag volt már szolgálatban. Úgyhogy nincs kép.
Van viszont jó fílingje a dolognak. És mintha valahogy ez menne az ünnephez is... Nemtom. Asszem. Úgy gondolom. A képzettársítás néha követhetetlen, és csodákra képes.
Minden esetre jó szerencsét az illetőnek is, és békés ünnepet mindenkinek, aki ezekben a napokban ünnepel, vagy legalább megpróbál! :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr142637964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varadi Eva 2009.12.27. 11:29:40

Utolagosan,neked is szep (de lehet bekes is :-)) karacsonyt!
süti beállítások módosítása