Blogosz

MESE NINCS.

Utcabál

2010. március 31. 20:57 - BlogoszEditor

Most majdnem azt mondtam, hogy ehhez fogható cinizmust még nem láttam az RMDSZ-től Bihar megyében. Ám tévedek, hiszen hogyne láttam volna. De azért ez is méltán kerülhet be a sorba, sőt, a kirakatba, mégpedig formalinban. Tegyük el, hogy későbbi korok emberei is megnézhessék, hogyan "működött" az új évezred elején a romániai magyar "érdekvédelem".

Összegezzük röviden: a helyi RMDSZ külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rajtuk keresztül egy általuk preferált cégnél lehet jelentkezni azoknak, akik kétnyelvű (román és magyar) utcanévtáblákat akarnak felrakni a házukra. Történelmi magyar utcaneveket nem tüntetnek fel, azokat továbbra sem vállalják, hanem a mostani román elnevezések magyar fordítása szerepelhet a táblákon. Amiért persze annak kell fizetnie, aki ilyen táblát igényel.

buythis.jpg

Rövidebben: aki azt szeretné, hogy kiszúrják a szemét egy látszatmegoldásnak is gyenge kamuval, az az RMDSZ-hez fordulhat. Ahonnan majd elirányítják egy céghez, ahol a jámbor igénylő még fizethet is a szemének kibökéséért.
Ráadásul az amúgyis eleve szemtelenségszámba menő ötlet maga is lopott. Hiszen jópár hónapja épp a másik tábor, az EMI jött először valami hasonlóval. Olyasmivel, hogy kétnyelvű utcanévtáblákat rendeltetnek annak, aki akar.

(Amúgy ez az akció még mindig él, aki történelmi magyar utcanévvel ellátott táblát akar, ráadásul ingyen, az az Illyés Gyula könyvesboltban található formanyomtatványon igényelheti, vagy a 0740-256790-es számon.)

Aki esetleg nem tudná: a dolog előélete, hogy Nagyváradon évek óta téma a történelmi magyar utcanevek visszaállítása. Persze csak belterjesen, többnyire csak magyar szervezet mondja magyarnak, mindenféle vonatkozó közleményekben és interjúkban elegánsan anyázzák egymást, s ennyi.
Az MPP, az EMI és a többi ilyesmi ellenzékben ücsörögve kényelmesen politikai tőkét kovácsolgat ennek szorgalmazásából. A helyzetben lévő RMDSZ pedig (amelynek városi és megyei tanácsi frakciója és alpolgármestere is van) nagy ívben tesz az egészre, és néha motyog valamit arról, hogy nem akarnak túl radikálisok lenni, meg ilyenek. Lényegében fel sem vetik ezt az ügyet sem ott, ahol kellene, azaz a tanácsban. Azt mondják, azért, mert úgyis elutasítaná a többség. Ez igen! Eleve gyönyörű ez a dinamizmus, kezdeményezőkészség, érdekvédelem. Sőt, ha jól emlékszem, a megyében egyetlen olyan erő sincs, amelynek egyik vagy másik tagja az idők során ne lett volna érintett egy-egy kis koalizálódásban, szavazatvásárlásban, -eladásban, hogy különféle javaslatokat így verjenek keresztül. De most ez sem megy. Fel sem merül. Hiszen nincs benne elég pénz - azaz a dolognak nincs tétje számukra.
És akkor erre most jönnek egy ilyen zöldséggel. Hogy a történelmi utcaneveket ugyan nem, de a román nevek magyar fordításait rakassák ki maguk a polgárok, s még pénzt is adjanak is érte.
Aha, na majd rögtön. Ilyen még ingyen sem kellene.

Hiszen ezzel a süketséggel gyakorlatilag magát a lényeget dobjuk, dobják sutba. Ez is a cél, úgy érzem. Mert éppen arra kér fel az RMDSZ, hogy végezzük mi azt a munkát, amit neki kellene. De még azt is az ő útmutatásaik szerint csináljuk meg: azaz rosszul, felemásan, távolról sem az eredeti célt követve, hanem annak valami gyenge mímelését eljátszva. És ne feledjünk még törleszteni is a végén egy olyan cégnek, amit ők ajánlanak.

Egyrészt köszi: ha valaki annyira buta, hogy ennek bedől, akkor sem kell az általuk reklámozott cég. Hiszen máshol is meg lehet rendelni ilyen táblákat. Én magam is megnézegettem egy másik ügy kapcsán pár hónapal ezelőtt, s jópár olyan vállalkozás működik Váradon, amelyik vállal ilyesmit.
Másrészt ha már valaki saját utcanévtáblát akar rendelni, ahhoz egyáltalán nem kell eleve az RMDSZ sem. Lényegében fölösleges még annak a rossz és cinikus ötletnek a kivitelezéséhez is, amit ő vetett fel. Hiszen egyszerűen el lehet menni megrendelni bármelyik céghez. Anélkül, hogy még egy párt imázsát is önszorgalomból fényezgetnénk azzal, hogy náluk is kitérőt teszünk, nyilvántartásba vétetve magunkat, s meg is köszönve, hogy már megint mi intézkedünk helyettük. És aztán még lobogtathassák is az összesítéseket, hogy ennyien vagy annyian éltek a nagyszerű kezdeményezés lehetőségével.

Ám ezek eleve csak részletkérdések. Hiszen alapvetően arcátlanság az egész.
Ha ugyanis már megint a magyar utcanevek ügye körül sertepertélnek, azzal akarnak villantani, akkor a lényeg változatlanul az, hogy igazi, történelmi magyar utcanevek visszaállíta a téma. Nem tudnak akkorát villantani semmi más, mellékes dologgal, hogy ezt elfelejtsük, ez nem a Men in Black.
Minden más kezdeményezés (vagyis a jelen kamuzás is) eleve a kiinduló felvetés (azaz: vissza a történelmi magyar utcaneveket is a román nyelvűek mellé) eltussolása. És ehhez hivatalos, az önkormányzat által felvállalt és kivitelezett kétnyelvű táblák kellenek. Amelyeket megfelelő jogszabályi keretben kell kihelyezni. Ennek érdekében pedig nem mindenféle bugyuta mozgalmárkodást kell ráeröltetni a választókra. Sőt, eleve nem a választókhoz kell vele fordulni. Hanem a városi tanácshoz. S ha ez kevés, akkor a parlamenti frakciójukhoz, a kormányzati képviselőikhez. És ha ez sem elég, akkor bírósághoz. Vannak elegen, sok kulcspozícióban. Hát miért is, minek is?
Hiszen ott található az RMDSZ mindenütt, ahol döntések születnek, beválasztatta magát a szavazókkal mindenhova - épp holmi érdekképviselet fontosságával kampányolva. Na gyerünk akkor! Legalább egy ennyit, legalább egy jelképes értékkel bíró ügyet elintézni!
Most azzal magyarázkodnak, hogy nincsenek elegen a tanácsban, meg nem megfelelő a törvényi keret. Igazán? Nekem úgy rémlik, mintha megye irányításában, a város vezetésében, a tanácsban, sőt, a parlamentben is jelen lennének, mi több, sokadszor épp kormányon is vannak. E helyeken születnek és ültettetnek gyakorlatba a döntések.
Húsz év alatt a svájci bakter is megunta volna már ezt a körbenforgást. Előtte: "magyarok, kérjük az önök szavazatát azért, hogy ott lehessünk, ahol a döntések születnek". Utána: "oké, köszönjük, most ott vagyunk, de engedjék meg, hogy a következő választásig hátralévő időben elmagyarázzuk, miért nem teszünk semmit."
Hát mégis mi kellene még?

Bár persze a kérdés költői. Hiszen épp most mondták el sajtótájékoztatón, hogy mi kellene még. Az, hogy a polgárok intézkedjenek helyettük, s maguk a lakosok fizessenek is ezért. És ezt az ügyet is úgy intézzék el a választók a választottaik helyett, ahogy az RMDSZ javasolja nekik: azaz suta, felemás, semmilyen, halvány módon. Ahogy azt már szokták maguk a választottak is, ha nagynéha keresztbe tesznek egy szalmaszálat.

Akik ezt kieszelték, mindenképpen ügyesek. Eddig sokan azért is bírálták őket, mert semmit nem tesznek a váradi magyar utcanevek visszaállításáért. Hát most sem tettek semmit. De immár van mire hivatkozva azt állítaniuk, hogy de.
Az állóvíz lötyögtetése, a semmi tematizálása.

Apropó utcanevek: aki esetleg el-elgondolkodik a forradalom óta pocsékba menő évtizedek során, hogy honnan ez a magatartásuk, s honnan veszik az olyan álságos ötleteket, mint ez a mostani utcanév-elfedő kezdeményezés is, annak emlékezetébe idézem a régóta poénszámba menő, jelképes tényt. Az RMDSZ országos elnökségének marosvásárhelyi székháza ugyanis az Ulciorului utcán van. Ami magyarra fordítva egészen pontosan Köcsög utca.

Így már világosabb lehet sokminden.
És ha a legújabbkori történéseket vesszük, ez is történelmi magyar utcanév már...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr732638014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása