Blogosz

MESE NINCS.

Reality show

2010. július 25. 01:42 - BlogoszEditor

Megnéztem a Shrek 4-et. Mit mondjak, elég fércmunka, de azért jobb, mint az előző része volt. Viszont számomra kifejezetten zavarbaejtő volt. Immár halmozottan.

Shrek ugyanis - a fülét leszámítva - egészen pontosan úgy néz ki, mint a volt vízvezeték-szerelőm. Fiona pedig úgy, mint a szaki felesége.
Most hogy élvezze így az ember a rajzfilmet, amikor a főszereplője maga az aranyos kis zöld vízvezeték-szerelő? Aki ráadásul mindigis túlságosan drágán dolgozott, s még azt kellett érezni, hogy kegyet gyakorol, ha eljön.

shrek.jpg A szaki és neje

Shrek annak idején többször is dolgozott nálam. S a vetítővásznon elnézegetve őt beugrott, hogy újra hívnom kellene, mert ki kellene cserélni egy fűtőtestet. A mester vonásai teljesen olyanok, mint amilyenekkel a derék ogre büszkélkedhet, ráadásul a mimikája és a testalkata is egy az egyben a szakit hozza - vagy fordítva.
A szerelő felesége nagyon kedves és barokkosan telt - bár élőben azt egy kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy amikor feljön a Nap, akkor mindig gyönyörű királykisasszonnyá változik.

Ám itt még nem értek véget a képzettársítási megpróbáltatásaim.

Ebben az új részben ugyanis megjelenik Rumpelstiltskin is. Akiben - ajaj! - teljes mértékben felfedeztem az egyik céges titkárnőnket.

rump.jpg Új generációs titkárnő

Hiába a 3D-s vetítés, ha közben az ugrik be, hogy hoppá, ettől a kis bajkeverőtől már vagy két hónapja kértem az irodában pár borítékot és néhány cd-t, de hiába mondtam el ötvenszer, még most sem hozta. Kicsit azért érthető, hiszen most láthatóan más elfoglaltsága van: a vízvezeték-szerelővel próbál kiszúrni, hogy megszerezze a mesebeli hatalmat.

A moziból kifelé azon elmélkedem, hogy az egész még zsenge gyermekkoromban kezdődött. Akkor ugyanis évekig nem tudtam mit kezdeni azzal a revelációval, hogy a Vízipók-Csodapókból Vízipók pont olyan, mint az egyik rokonom.
A döbbenet csak fokozódott, amikor iskolába kerülve rá kellett jönnöm, hogy Csodapókot pedig egy az egyben a tanítónénimről mintázták.

vizipok.jpg Jobbra a pedagógus, balra a rokon

Méregettem is őket, valahányszor találkoztunk.
Zsenge gyermeki lelkemet mégjobban felkavarta, amikor egy kiránduláson a hotelszobában egy mesekönyvet lapozva megpillantottam egy rajzot az ördögről - s amikor lementünk az étterembe vacsorázni, ő jött ki felszolgálni, pincérnek öltözve. Pillanatokkal később áramszünet lett, és a visítófrász környékezett, amikor sötétség borult a teremre, ez az ördögi picér meg ott settenkedett valahol a közelünkben.
Ám túléltük.
Ennek köszönhető, hogy később nézhettem a tévében a Magilla gorillát. De hiába volt nagyon a kedvemre való e kedves kis rajzfilmsorozat (olyannyira, hogy szombatonként a suliból is igyekeztem hazalógni, hogy megnézhessem), mert bezavart, hogy már az első rész közben felfedeztem: Magillát a legtagbaszakadtabb osztálytársam alakítja, teljesen egyformák.

magill.jpg Egy osztályba jártunk

Helyeseltek is az osztálytársak, amikor felhívtam a figyelmüket e furcsa egybeesésre. Csak Magilla akart időnként megverni, ha szünetekben a nevén szólítottam. Egyszer majdnem megfojtott: éles szemeim épp kiugrani készültek a helyükről, amikor az utolsó pillanatban berontott Csodapók a tanítónőnk, s szétválasztott minket.

Hát ilyesmiken mélázok a moziból kijövet, amikor egy rég nem látott ismerőst pillantok meg. Úgy tudtam, már rég külföldre költözött, de sebaj, biztosan hazajött látogatóba. Indulok is feléje, messziről üdvözlöm. Ő meg csak néz. Ahogy közelebb érünk egymáshoz, még megpróbálkozom halványan egy "mi újsággal", de látom, hogy némi gond van. Ez ugyanis egy vadidegen, s éppen hülyének néz.
Hm. Úgy látszik, valós, azaz csak a hétköznapokban létező embereket nem ismerek meg. De a vízvezeték-szerelőt igen, akkor is, ha zöldre festett bőrrel rajzfilmben szerepel. És Fiona karakterének sem dőltem be, átlátok a szintán: csak a vak nem látja, hogy ő a szaki felesége, aki nagyon örült, amikor a titkárnőnk gonosz cselszövése dugába dőlt, s az ogre-férj végül sértetlenül visszatérhetett hozzá.

Így már azt is kezdem megérteni, hogy egyes szakembereknek miért vannak sztárallűrjeik, s miért kérnek sztárgázsit egy kis szerelésért, s honnan az a sok mese, amit magyarázatként lenyomnak.

De ez még mindig nem világos, hogy miként zajlik egy ilyen casting, és hogy egyáltalán miként lehetséges mindez itt ni.
:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr922638085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása