Blogosz

MESE NINCS.

Remake

2010. október 15. 22:37 - BlogoszEditor

Ritkán van nézhető film a multiplexben. Jó: a multiplex már csak ilyen, eleve a formátuma, a koncepciója is meghatározza ezt.
Csakhogy nálunk még ez sem ilyen egyszerű: itt a multiplexek néha kicsit jószolgálati vonzatú vetítéseket is felvállalnak, amelyek viszonylag kevesebb pénzt hoznak. Így került most a moziba valami nézhető.

A Morgen címűről van szó, amelynek ma este volt a nagyváradi díszbemutatója. És egészen kellemes meglepetés. Nem egy igazán nagy mű, van benne pár utánérzés, klisé - de még az is a kellemesebbekből, óvatosan elhelyezve. Egyébként pedig lájtos mondanivaló, számunkra tükörképszerűen ismerős képi világ, minimalista karakterformálás, tragikomikus hangulat.

Itt forgatták az egészet, nem messze tőlünk: Nagyszalonta környékén játszódik. Váradi színészek is vannak benne. Ami eddig szinte biztosítéka volt annak, hogy valami édektelen sül ki az egészből. Ugyanis az eddigi olyan filmek, amelyekben váradi színpadi színészek játszottak, rendre kínosak voltak. Érdeklődéssel és némi lokálpatriotizmussal beülhettünk, hogy lássuk, milyet alakítanak a vásznon a mieink - aztán csak feszenghettünk, hogy mikor lesz már vége a vászon mindkét oldalán tapasztalható unalomnak és modoroskodásnak.
De a szalontai származású - és amúgy egy másik filmjéért már cannes-i Aranypálma-díjas - rendező, Marian Crişan filmje nem ilyen. A Morgennek valahogy sikerült ezt az átkot leráznia magáról, ezt a predestinációt is meghaladnia.

Ez a román-magyar együttműködésben, a környékünk, valmint az itt élők közreműködésével készült film rokonszenves.
Persze a szokott szakadt szereplők és lepukkant miliő jellemzi a látványvilágát - milyen érdekes, hogy ha filmvásznon látjuk ezt a dzsumbujt, amiben élünk, akkor nemhogy nem idegesít, hanem egészen jókat tudunk szórakozni rajta. (Külön érdekesség, hogy a díszbemutatón itteni VIP-k töltötték meg a termet, mindenféle olyan hivatalok és hatóságok munkatársai, amelyek segítséget nyújtottak a film elkészítéséhez - s ők is nagyon jókat nevettek a lerobbant Románián. Pedig ők az ökormányzattól, a határrendészeten át az akármilyen milyen hivatalig épp azoknak a reprezentánsai, akik maguk is részesek abban, ahol ez az ország tart. De mindegy, hadd élvezzék ők is - számukra amúgyis leginkább csak díszlet az, ami közben Románia nagyrészén a valóság.)

Nekem például annak idején nagyon tetszett a Barhtalo! című. Ez a film szerintem arra hasonlít a leginkább. (Aha, szóval eleve hasonlít valamire - dehát ez van.) Akinek az bejött, az a Morgent is megkóstolhatja: kicsit ugyanaz, szódával felöntve.
Egy szemfüles kedves néző pedig arra hívta fel a figyelmemet a vetítés után, hogy Kusturica filmjeire is hajaz ez a mostani - s milyen igaz.

A Hatházi András, Yilmaz Yalcin és Elvira Rîmbu főszereplésével készült Morgen amúgy díjakat nyert a locarnói fesztiválon. Ami nem meglepő, hiszen az ilyen típusú filmek szoktak ilyen díjakat nyerni.
Kábé így gondolhatja ezt a rendező és a színészek is, akik a váradi bemutató után nem beszéltek hosszasan a semmiről: pár kedves szó után elengedték a közönséget, s elmentek egyet inni.

Szóval nagyjából minden a helyén: olyan tipikus, balkános témaválasztás és megjelenítés, átlagosan jó film, szokott módon pár elismeréssel Európából. Egynek jó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr122638130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása