Blogosz

MESE NINCS.

Identitasvaltozasok

2010. november 15. 20:18 - BlogoszEditor

Ujra Svedorszagban vagyok epp.

Amikor Varadon felszalltam a buszra, ami kivitt Ferihegyre, meg csak harman voltunk rajta - s ketten maris svedul kezdtek beszelgetni.
Egy vekony, fekte fiu es egy vastag, fehar lany.

Bekapcsolodom en is, s kerdi a csaj, hova utazom. Mondom, Malmobe. Erre elkezd szanakozni. Mint mondja, o Malmo mellett lakik, mert maga a varos mar elhetetlen, szornyu, "mindent ellepnek ezek a bevandorlok".
Aztan kiderul: o maga is magyar, Budapesten szuletett, kivandorolt.

Ezek szerint kulonbseg van kivandorlo es bevandorlo kozott...

Vannak viszont "oshonos" lakosok. Erre a barna srac vilagit ra, amikor vele is beszelek kicsit. Vegigmer, vegigfuttatja a latottakat a processzoran, majd megkerdi.
- Sved vagy?
- Nem. Magyar. Es te hova valosi?
- En sved vagyok.
Majd a fekete arcat feher fogai vilagitjak be, amikor szeles mosollyal, de nagyonis komolyan gondolva, egyaltalan nem poenkodva hozzateszi:
- A csaladom is sved. Bangladeshbol erkeztunk mind.

Ezek szerint sved es sved kozott is kulonbseg van.

Aztan mar keresztelon vagyok Malmoben. Magyar keresztelo, magyar ikrek, markonyi magyar gyulekezet. A lelkesz az egyetlen magyar pap, korbeutazza Skandinavia orszagaiban a kis gyulekezeteket, felvaltva szolgal mindenfele varosokban.
Az istentiszteleten tobbszor visszater Erdely ugyere, hogy ne hagyjuk veszni, meg minden. A keresztelo utan meg elenekelteti a magyar, majd a szekely himnuszt is - sokan huppogjuk megint, hogy "ne hagyd elveszni Erdelyt, istenem!"
Kesobb a lelkesz hazajon: a megkereszteltek csaladjanal vacsorazik. Itt derul ki, hogy o is Erdelybol szarmazik. Annak idejen a kommunistak elol menekult ide. Es mondja is, sok szep tortenettel illusztralva, milyen osei voltak Erdelyben, milyen emlekei vannak az ott toltott evtizedekrol, s mennyire fontos Erdely. Aztan megkerdezem: mi lesz, amikor par ev mulva nyugdijazzak? Hiszen immar haza is lehet menni akar. Es jon is a hatarozott valasz:
- Igen! Haza is megyunk. Mindenkeppen. Ott a helyunk, oda megyunk. Vagyis majdnem. Magyarorszagon fogunk letelepedni. Az megiscsak elhetobb videk.

Ezek szerint magyar es magyar kozott is kulonbseg van. Neha egyetlen emberen belul is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr82638152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása