Blogosz

MESE NINCS.

Szünetjel

2010. december 14. 01:47 - BlogoszEditor

Irtó durva az, amit a Fidesz most - az amúgy Erdélyben és a Partiumban is nagy penetrációval bíró - közszolgálati médiával (is) művel. Konkrétan erre gondolok.

nincsadassemmi.jpg

Persze lehetett tudni, hogy ilyesmi jön, de most, hogy eljött, mégiscsak újra döbbenet.
Ugyanakkor az is igaz, hogy ilyen a sajtószabadság: nem létező.
Hiszen minden esetben az történik, hogy alig húzza ki az öklét az egyik hatalom a sajtó szájából, máris igyekszik beletaposni a csizmájával másik. Alig távozik az egyik csapat, amelyik folyton elhallgattatni akar, és a saját szolgálatába állítani, azonnal érkezik a másik, amelyik a saját képére akarja formálni a sajtót. Külön igaz ez a közszolgálati médiára.

No, ami most Magyarországon zajlik, annak a lényege az, hogy a jövőben központosítva akarják működtetni az egész közszolgálatit (Duna TV, MTV, Magyar Rádió, MTI).
S létrehoznak egy hírgyárat, amelyik ezen orgánumok számára gyártja a leadandó "híreket", "tartalmakat".
Ez a gyár a Magyar Távirati Iroda (MTI) lesz.

A jó öreg MTI, amelyik egyszerre barátja, partnere az erdélyi magyar sajtónak is, ugyanakkor amelynek kapcsán sokszor megfigyelhettük eddig is, hogy az épp regnáló pártokhoz húz - Magyarországon és a határon túli magyar közösségek esetében is.

Amit ez a központosított egyensajtó, hírgyár jelent a jövőben, az azonban szokatlanul erős.
Egyenesen a pártállami idők sajtóját idézi, valamelyest még struktúrájában is.

nullajomusor.jpg

És épp ma, amikor az első konkrét lépések megtörténtek a diktatúrát idéző média-centralizáció felé, ismét meglepett minket egy bájos kis hírrel az MTI.
Eddig is megesett, hogy viszarománosított ezt-azt, de ma különösen jól időzített.
Nézzük ezt az MTI-hírt:

"Közös ellenőrzési akciót indított a Hajdú-Bihar megyei és a romániai Bihor megyei rendőrség vasárnap az ünnepek közeledtével megnövekedett határ menti forgalom miatt; a január közepéig tartó ellenőrzésekben 163 magyar és román rendőr vesz részt. Az akció során a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bihor Megyei Rendőr-főfelügyelőség 6-6 munkatársa fog szolgálatot teljesíteni a határ túloldalán és a két szerv saját területén is növeli a közúti jelenlétet - ismertette Aranyi István rendőr ezredes, a magyar szervezet rendészeti osztályvezetője vasárnap sajtótájékoztatón Berettyóújfaluban.(...)
Adrian Bucur rendőr ezredes, a Bihor Megyei Rendőr-főfelügyelőség vezetője is kiemelte, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozása miatt is fontos a közös fellépés. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben napi szinten is járőröznek majd együtt magyar és román rendőrök a határ két oldalán."

Apró példa, de annál emblematikusabb.
Mert Bihor megyéről a diktatúra legsötétebb időszakában olvashattunk utoljára a magyar sajtóban. De akkor kötelező volt a román elnevezéseket használni - ráadásul csak a romániai magyar sajtóban volt kötelező.

Úgy látszik, hogy most, amikor az MTI-re épül a 21 évvel ezelőtt lerázott önkényuralmi rendszer hagyományait követő új magyar hírgyár, akkor a hírügynökség maga egy kis retró-érzéssel tiszteleg a fejlemények előtt.

Én itt, Bihor megyében, Oradeán, maghiarként uluit vagyok és némi indignárét is szimcálok ezzel kapcsolatban. De főleg dezamödzsírét. Multipluk ennek a motivjai.

Néhány nap múlva lesz ugyanis az évfordulója annak (is), hogy a romániai magyar sajtóban ismét magyarul írhattuk a településneveket, újra Bihar lett Bihor. Nem kis öröm volt ez.
Meg annak is évfordulója jön, hogy megszűnt a diktatúra, ezzel együtt a sajtó központosított, durva ellenőrzése, befolyásolása, irányítása is. Az egész régióban.

Eddig tartott? Minden visszajött ezekből? Ráadásul egyszerre?
Zsálnik.
Reménykedhetünk még azért abban, hogy ez csak szünetjel. Bár nem tudom, mikor indul - majd, egyszer - újra az adás, mérvadó, igazi hírekkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr972638166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása