Blogosz

MESE NINCS.

Hülyeségünk húsz éve

2009. december 15. 00:40 - BlogoszEditor

Szinte mindenki tudja, hogy két évtizeddel ezelőtt mint csinált éppen ezekben a napokban, s közben mire gondolt.
Holnap lesz pontosan húsz éve, hogy Temesváron kitört az, ami akkor és ott még forradalom volt. És onnantól tele van mindegyikőnk történetekkel, beégett emlékképekkel.

nicolaeceaus.jpgionilie.jpgtraibasescu.jpgbocemil.jpgadnast.jpggeoanamir.jpg A múlt arcai közül: Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Emil Boc, Adrian Năstase, Mircea Geoană

Én például sok minden más mellett olyanokkal, ahogy a Kossuthon bemondott hírek közötti órákat fel-alá járkálva, Tőkésért aggódva tölöttük - aztán már magunkért és mindenért aggódva is. De szent tűz, kilolthatatlan láng lobogott már bennünk ezekben az órákban. S akkor ebben még igazán nem volt semmi irónia.
Aztán ahogy arra vártunk, mikor lehet bemenni a városba tüntetni. És ahogy a forradalom teljében is jártak a buszok, a villamosok, amelyekkel szépen beutazhatott az ember a központba.
Meg ahogy később, hazatérve lementem a pincébe megnézni a kazánban a tüzet, s amikor közben csengettek, tudtam, hogy megjöttek a szekusok értem - ahogy biztosan sokakért ezekben az órákban, napokban. S lehet, hogy a családot is kivégzik majd, ha ajtót nyitnak. De csak tejet hozott valaki. Meg ahogy éjjeleken át alig aludtunk az euforikus izgatomtól és a boldogságtól. Ahogy tombolva táncot járt bennünk a tudat, hogy most kezdődik az élet. Kifulladásig járta. Azaz még hetekig.
És ahogy pár nappal később éppen a karácsonyfa leeső díszeit rakosgattam vissza, miközben a tévében Ceauşescuék kivégzésének andalító, bensőségesen megnyugtató, páratlanul ünnepi képsorai peregtek. Ahogy arra gondoltam közben: lehet, hogy talán nem is ők azok ott véresen, elképzelhető, hogy ez megint valami diverzió, de ennek mégiscsak kisebb az esélye. És amint azt a piros üveggömböt épp az alsó ágra helyeztem, amit idén is oda fogok, éreztem: karácsonykor más halálának örülni ezúttal igencsak bocsánatos bűn - sőt, talán jó cselekedet.

Meg ilyenek. Ezer van mindenkinek.

Akik az elmúlt húsz évben nem kérgesedtek és/vagy butultak el teljesen, illetve nem lettek részei a gépezetnek valamelyik párt szolgálatába állva, azok most őszintén elgondolkodhatnak, és tekintetüket nyugodtan körbejártatva szétnézhetnek.
1989-hez képest igazán sok és fontos változást láthatnak, ez tagadhatatlan. De 1990-hez képest már korántsem annyit.

Milyen furcsa amúgy, hogy épp holnap, a forradalom kitörésének ilyen nosztalgikusan-szomorkásan kerek évforulóján iktatják be hivatalába a román államfőt.
Aki maga is kommunista volt. Sőt, aki annak idején szállításügyi miniszterként intézte azon bányászok Bukarestbe utaztatását, akik - alig fél évvel a forradalom után, 1990 júniusában - már emberéleteket sem kímélve szét is verték a neokommunista hatalom elleni tüntetéseket Bukarestben.
És ennek az államfőnek most, alig pár napja egy olyan ember volt az ellenjelöltje, aki mögött pedig azok állnak, akik húsz éve elérítették a forradalmat, átvették a hatalmat - amely igazából azóta sem került ki a kezükből. Húsz év alatt sem.

E két évtized során volt még pár esélyünk, néhány reményünk. Aztán meg nagy csalódásunk. És most azt láthatjuk, hogy mára egy sem maradt. Sem reményből, de még csalódásból sem. Ma már teljesen egyszínű a politikum, abszolút egyforma az a többpártrendszer, monolitikus az a pluralizmus is, amelyre - a szabadság, az utazások, a déligyümölcsök, a rendes tévéadások és miegymás mellett - annyira vágytunk. Nincs kiben csalódni, mert épp minden messiás kizárólag a saját ügyeit intézgeti valahol.

Tőkés László - akinek a kapcsán húsz évvel ezelőtt épp ezen a napon indult a forradalom - már rég csakis a maga útját járja, amely körbe-körbe viszi. S már sok-sok éve jobb is, ha nem zavarjuk bóklászásaiban a régi ikonunkat, remélve, hogy akkor ő sem fog minket.
Az RMDSZ pedig még sokkal régebben eltévedt valahol Bukarestben. S aztán mindenhol. Állítólag egyesek szokták még látni, ahogy a kormánypalotánál koldul. Máskor meg odabent a folyosókon viháncol, mikor milyen társasággal.
Aztán volt még Emil Constantinescu és csapata. Akit valóban hagytak játszani, de akit csak játszani hagytak azok, akik ma is a hatalmat alkotják. Akkoriban például épp Băsescu és a mostani pártja igyekezett fékezni a koalíciós kormányban minden előremutató intézkedést. Képviselve egyúttal és lényegében Iliescuékat abban a rezsimben, amelyet épp az ellenük való tiltakozásképpen választott meg az ország.
Aztán volt még egy ügy, amit ide sorolok. Maga Băsescu megválasztása öt évvel ezelőtt. Akkor már sejtettük, hogy ő azért nem igazi alternatíva, de Adrian Năstasétól mindenképp szabadulni kellett, meg aztán úgy tűnt, hogy most vagy soha. De persze mindig úgy tűnik.

1989. december 16-án is úgy tűnt, még akkor is, ha mi csak egy nappal később értesülhettünk arról, hogy mi zajlik Temesváron.
Egy másik érdekes egybeesést felvillantva megmutatom azt a hírt, amelyre épp ma leltem rá. 1989. december 14-én, azaz két nappal a forradalom kitörése előtt Heltai András, az MTI akkori tudósítója a következőt jelentette Washingtonból. "Nicolae Ceauşescu rendszerének a megdöntésére két lehetőség van: a főtitkár által most bűnbakoknak kikiáltott belső szövetségesek összefogása ellene, vagy általános tömegmegmozdulás, amely számíthatna a világ támogatására - írta a The New York Timesban csütörtökön megjelent cikkében Katherine Verdery, a John Hopkins Egyetem tanára. A Nyugat nem támogatta a Moszkvától függetlennek tekintett román rendszer ellenzékét - ennek a ténynek is betudható, hogy a többi kelet-európai országgal ellentétben Romániában alig van múltja és tapasztalata az ellenzéki szervezkedésnek. (...) »Nicolae Ceauşescu legutóbb egyes vezető minisztereit tette felelőssé az áruhiányért, abban a reményben, hogy az ellene irányuló közutálatot a bűnbakokra irányíthatja. Ha valóban tisztogatást kezd el közvetlen munkatársai között, azok összefoghatnak és megbuktathatják. Ám egy ilyen új vezetés aligha lenne igazán reformista« - fejti ki cikkében a változtatás egyik lehetőségéről. A másik lehetőség a tömegek spontán megmozdulása, amelyet a biztonsági erők szinte bizonyosan levernének. A világ felháborodása azonban hozzájárulhatna a diktatúra megbuktatásához, amely saját népét gyötri és Európa szégyene."

Szóval ezt írták akkor. Két nappal a forradalom kitörése előtt.
És az is érdekes, hogy mindkét forgatókönyv bejött.
Alig 48 órával később ugyanis elkezdődtek a tömegtüntetések, majd a megtorlások Temesváron. Azaz "a tömegek spontán megmozdulása", amelyet a biztonsági erők tényleg megpróbáltak leverni.
Csakhogy közben Bukarestben a saját munkatársai vették át a hatalmat Ceauşescutól, azaz megbuktatták őt. Tehát beékelődött a képbe a forradalom mellé a palotaforradalom is. És onnantól egészen máig nézhetjük, ahogy bejött ez is: "ám egy ilyen új vezetés aligha lenne igazán reformista".

Hát, egyebek mellett ilyesmik járnak a fejemben most, amikor húszéves a forradalom. És pár nap múlva a puccs is ennyi idős lesz.

Ha jól emlékszem, Iliescuék és a hatalomátvételük ellen már 1989 decemberében voltak kisebb tüntetések. Úgyhogy akkor már sejtettük, hogy még jóideig a félig megbuktatott rezsim emberei lesznek a kormányrúdnál.
De hogy részben még húsz évvel később is?! Sőt, ma már hatalmon is és ellenzékben is ők vannak. Fuáj!
Ha ezt akkor előre tudtuk volna, azt hiszem, nem bírtuk volna ki ennyi ideig.

Persze azért attól, hogy kibírtuk, nem vagyunk mindannyian hősök. Hanem inkább hülyék. Akiknek azért legalább tiszta a lelkiismerete, a látása, sőt még csak a nyelve sem koszos. Hogy finoman fogalmazzak. És mindent egybevetve kifejezetten jó ez így. Sokkal jobb nem is lehetett volna. Hiszen emlékezzünk: ez az egész húsz év Romániában repült el fölöttünk.
És mások fölött is. Úgyhogy a remény még él: egyszer csak kihalnak. Ez az utolsó megoldás, amiben még hinni lehet. Még most is, húsz év után is csak ez...
De persze aztán jön az újabb kérdés: és mi lesz a sarjaikkal, akik már ott viszik a bizniszt az öregeik oldalán? Nos, nem tudom. Ez a következő húsz év tematikája.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr862637957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tokes deception 2009.12.15. 12:39:19

És itt egy kis adalék a folytatáshoz: http://stud-theol.blogspot.com/2009/12/balogh-bela-temesvar-hose.html Jó lenne betenni az Erdonba csatolva! Kérlek szerkeszd be!

csimbok 2009.12.15. 16:38:59

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/revmistere/default.asp.htm Itt meg további adalékok. Csak egy érdekes részlet:Amănunt interesant: în România s-a aflat totdeauna despre cineva că a fost arestat, niciodată că va fi arestat. (...) Miliţia ar fi trebuit să pună în practică executarea sentinţei, dar Securitatea veghează de la distanţă şi lansează zvonul - la începutul lunii decembrie - că pastorul va fi arestat între 15 şi 17 ale aceleaşi luni". Továbbá, ugyan kit költöztet el a szeku a veszélyessé vált városból és kinek ad lelkészi (sic!) kinevezést Iliescu, ha nem egy ügynöknek, akit futtattak és ma is futtatnak.

Blogosz 2009.12.15. 18:18:55

Kedves Csimbók! Mindehhez csak annyit: Tőkésről nem bizonyosodott be semmi olyasmi, hogy ügynök lett volna. Ettől persze róla is mindenki azt gondol, amit akar. És még annyit: minden nagyobb eseménnyel kapcsolatban megszületnek a másik oldalon az összeesküvés-elméletek. Kivétel nélkül. Így erről is. Én nem foglalok állást ebben, mert egyszerűen nincs elegendő bizonyítékom sem a nemre, sem az igenre. Mint ahogy egyébként azoknak sincs, akik ennek dacára ezerrel állítják: ők aztán tudják, hogy nagyonis igen, vagy azt, hogy egyáltalán nem. Az elmúlt húsz évben amúgy nemcsak ez az ügy volt, amiről további húsz évig vitázhatnánk. Tele van ilyenekkel az elmúlt két évtized. Is. Üdv, Örs

csimbok 2009.12.15. 22:30:59

Kedves Örs! A fenti linkeken található adatokat ha elolvasod, kiderül sokminden. Az ellenkezőjét, meg kb. úgy tudja bizonyítani, mint ahogyan megpróbálta azt, hogy a neje által írt levél hamisítvány. A "rendszerváltó" hatalomnak szüksége volt egy emberre, aki eljátssza a "hős" szerepét. A tények mást mutatnak. Tőkés egy szolgálati helyét el nem fogadó, állástalan (a 8O-as évekből hozz még egy példát, mehetett a sittre a munkakerülő), Temesvárra beejtőernyőzött, onnan a cirkusz előtt kimenekített "valaki". Nem ügynök. Oké. Akkor sem az a hős, akit úgy kell ünnepelni, mint ahogy ma tették azt Temesváron.

Blogosz 2009.12.16. 00:01:07

Kedves Csimbók! Hm. Eléggé éles a válaszod, de még feleannyira sem eléggé alátámasztott. Mint egy másik téma kapcsán már elbeszélgettünk erről, a neten bármire, és annak ellenkezőjére is találhatók “érvek”, ezért ez teljesen irreleváns forrás. És mint jeleztem, nincs bizonyítékunk. Sem neked, sem nekem, sem másnak. Neked ellenben van egy teóriád, amely ilyenformán (pusztán teória lévén) ugyanannyira lehet igaz, mint a valóságtól elrugaszkodott. És van véleményed, amit szívesen veszek bármikor. Továbbá még szívesebben veszem, amikor erre vagy arra bizonyítékokat hozol. Egy másik téma kapcsán már megtetted, s nagyon jól tetted. Ám van itt még valami: szeretem a szabad véleménynyilvánítást, de úgy érzem (szólj, ha tévednék, hiszen megeshet), hogy immár ezen a blogon is kezd elszabadulni valami. Épp az elején tartunk még, azért szólok most. Ugyanis eddig nem akartam mondani, de immár elárulom: ma kétséget kizárólag kiderült számomra, hogy ugyanazon két-három ember egyike vagy, akik az egyik hírportálon hozzászólások címén, álneveket használva szétverik a topicokat, ahogy megjelenik Tőkés neve bármilyen kontextusban, azonnal ugranak, s mániákusan, alpárian beszólogatva ismételgetik ugyanazt a két-három mondatukat ott. Azok egyike vagy tehát, akik kezdetben csak bírálták Tőkést - ami szívük joga, sőt, sokszor indokolt is, de engem főleg abszolúte nem érdekel -, ám akik később átmentek internetes szennyezőbe. És nem szeretném, ha itt is elkezdődne ez, illetőleg nem is fogom ezt megengedni. Ott sokkal durvábban művelitek ezt, itt viszont egyelőre finomabban, sőt - ismétlem - néha úgy is, hogy te péládul bizonyítod is az állításodat, mi több, dokumentummal is alátámasztottad már egyszer. Amennyiben ez itt így marad, annak örülök, és szívesen látlak. De nem fogunk átcsúszni abba a stílusba és gyakorlatba, ami ott folyik. Még nem is tartunk ott persze, csak szóltam, mert már látni vélem az előjeleit. És még valami: ma épp december 16-a van. A később diverzióba fulladt forradalom kitörésének huszadik évfordulója. Szerintem nagyonis van mit ünnepelni, illetőleg miről megemlékezni. Annak dacára, hogy Tőkés László esetében is régóta vannak már jelei a személyi kultuszos megnyilvánulásoknak, sőt, azzal együtt is, hogy a két évtizede történt események kapcsán rengeteg a súlyos, kegyetlen, és döbbenetes kérdés, amire még ma sincsenek meg a válaszok… Elhiszem, hogy te is keresed őket. Ha megtalálod, kérlek, azt is feltétlenül jelezd, hogy első lehessek, aki közzéteszi. De igazi válaszokról van szó. Azaz nem vádaskodásokról, feltételezésekről, belső meggyőződésekről, elméletekről. Mert abból nekem is van bőven - épp ezért nem hangoztatom, hiszen nem igazi válaszok. Ezzel én most leteszem a lantot, de továbbra is örömmel látom a reakciódat, véleményedet, meglátásaidat, satöbbit, amíg nem spam jellegű. A legjobbakat, Örs

csimbok 2009.12.16. 10:53:29

Hadd szögezzek le valamit: nem tudom honnan veszed, hogy kiderült a kilétem. Összekeversz valakivel. Nekem is elegem van a gencsezésből és az alpári hozzászólásokból legyen az pro vagy kontra. Kikérem magamnak azt, hogy szétvernék topikokat. Itt sem teszem, máshol sem tettem. Fentebb írtam valamiket. Támasszam alá? Hiszen olyan tények, amiket Tőkés is leírt "műveiben" illetve az ő kis fia is. Uzdiszentpétert nem fogadta el. Ez tény, de ha nem hiszel nekem nézz utána a marosi egyházmegye levéltárában. Munkanélküli volt, mert felljebbvalóival való ellenszegülése folytán felfüggesztették dési állásából. Ezt ő mártíriumként írja le. Temesvárra furcsamód befogadták, a váradi püspök így tört borsot a kolozsvári orra alá, de hát ezt a lépését utólag nagyon megbánta. Kilakoltatták az állam költségén, illetve kimenekítették a puskaporossá vált városból. Ez is tény. Temesvári ellenállása Papp László döntése kapcsán alakult ki, szó sem volt antikommunista szikráról. Amiket a sajtó szajkóz az a tényeknek Tőkést kedvező fényben bemutató olvasata. A király meztelen. A népnek hazudnak. Aki cinkos, ám legyen...Én, ahol tudom próbálom megmutatni az érem másik oldalát is. Ha ez neked spam-elés, cenzúrázz ki nyugodtan. Lelked rajta... Üdv, cs.
süti beállítások módosítása