Blogosz

MESE NINCS.

Meseautó

2010. április 09. 22:43 - BlogoszEditor

Úgy járt a két lámer, törleszkedő romániai magyar párt is, mint én valamelyik nap.

Mert hát hazafelé tartok egy verőfényes délutánon - de amikor a villamosról leszállok, látom, ahogy épp elmegy a buszom. No, fél órát biztosan nem fogok várni a következőig, úgyhogy a közeli taxiállomáson elindulok az első autó felé.
Már majdnem ott vagyok, amikor hallom, ahogy mögém ér egy másik taxi, majd pont mellettem lassít és szinte meg is áll. Hát - gondolom - akkor nem fogok elmenni a legelső kocsiig, itt van ez. S rendesen oda sem nézve feltépem az ajtaját, beugrok az anyósülésre.
Már az is feltűnik, hogy amikor köszönök, a sofőr nem köszön vissza, csak furán mered rám. De semmi baj, mindegy, bemondom a címet. Erre sem reagál, nem indul. Bemondom mégegyszer. Semmi. Csak néz.
Kérdem, "van valami baj?" Azt mondja, "nincs". "Akkor meg nem megyünk?" Zavartan jelzi, hogy "mindjárt". És néz.
Ekkor veszem csak észre, hogy a hátsó ülésen már van egy utas. Egy nő, aki épp telefonál. És közben meglepetten pislog rám.

Így haladunk végül hármacskán tovább. Előbb elviszi a hölgyet oda, ahova tart.
Mert - mint menet közben végül kiderül - a taxi már rég foglalt volt, s nem azért lassított a megállóhelyükön, mert üres, hanem azért, hogy egy gyorsabb járművet elengedjen. Na ekkor ugrottam én be, váratlanul megjelenve addig nyugodt életükben, s új célt jelölve meg mit sem sejtő hőseink számára.

Hasonló most a helyzet. Ma megpróbált Markó Béla nyíltan is átülni abba a taxiba, amelyet a választások leendő győztese, Orbán Viktor vezet. És hasonlóval próbálkozott Szász Jenő is.
Csakhogy az Orbán limója is foglalt már: a hátsó ülésen terpeszkedő nő ezúttal nem más, mint Tőkés László.
Ő már régóta meseautózik Viktorral.

autorban.jpg

Ne feledjük, hogy ezzel szemben a Markó-féle RMDSZ az utóbbi években országos és helyi szinten is az MSZP és az SZDSZ verdáiban feszített, időnként meg tolta azokat. Az RMDSZ volt az, amelyik a legtóbbi választásokon "szakértői segítségnyújtásról" szerződött le az SZDSZ-szel, s ugyanez az RMDSZ parádéztatta Erdélyben és a Partiumban az MSZP különböző politikusait, Gyurcsánytól Lendvaiig. Sőt, még a fiataljaik képzésére is szocialista honatyát hívtak meg Nagyváradra, aki az MSZP szóvivőjével közösen arról tartott bizalmas képzést nekik, hogyan lehet profin hazudni. Annak idején Budapestig érő botrány is lett ebből is. És az is emlékezetes, hogy az RMDSZ már a nyolc évnyi MSZP-kormányzás legelején a szocik segítségével kezdte nyúlni azokat a milliárdokat, amelyeket a Fidesz eredetileg a saját kitartottjainak szánt Erdélyben.

marszek.jpg

Na ilyen előzmények után hajoltak meg ma Markó Béláék Orbán előtt, s kopogtak be a kocsijának ajtaján. Pont most, a választás előtt nyilatkozta Markó, hogy "az RMDSZ minél szorosabb együttműködést akar kialakítani a magyarországi parlamenti választások nyomán hatalomra kerülő párttal, bármelyikük legyen az, a Jobbik kivételével". Na ja, azt elhiszem. "Bármelyikük legyen az". Ezt is elhiszem. Mindig is így csinálták.

És a Magyar Polgári Pártot (még) vezető Szász Jenő is hajlandó lenne szélvédőt mosni Orbán járgányán, némi apróért. Ő is nyilvánvalóvá tette ezt az utóbbi napokban is.

Sőt, neki még nagyobb gyakorlata is van benne, hiszen őt már használták-erre arra. Annak idején ugye eleve az ő bevonásával kivitelezte Erdélyben a pártprojektjét Orbán és Tőkés, épp ebből lett az MPP.
Csakhogy azóta hiába próbálnak, képtelenek szabadulni Szásztól. Pedig ő már rég kiesett a kegyeikből, s az elmúlt évek során sokszor kísérelték meg elpöckölni valahogy az MPP éléről Szászt. Aki azonban jól tudja: politikusként ez a funkció az utolsó esélye, tehát foggal-körömmel ragaszkodik hozzá. Azóta összehozott egy tisztújító közgyűlést, ahol illegális eszközökkel újraválasztatta magát. Emiatt párttársai be is perelték, s pár napja meg is nyerték a pert. Erre Szász - épp holnapra - új tisztújítást hirdetett meg formailag, ahol várhatóan megint egy színjáték segítségével bebetonozza magát az MPP elnöki székébe. Sietve, hamarjában, hogy mire a magyarországi választások lezajlanak, készen legyen ő is, s ismét (azaz változatlanul) az MPP elnökeként tárgyalhasson az új hatalommal.
Csak épp az új hatalom nem nagyon fog tárgyalni vele. Nem lesz se pénz, se posztó.

Mert az összes manőver és hajbókolás oka nyilván az, hogy mostantól Orbánék fogják osztani a pénzt. Tudja ezt mindenki. Ám az RMDSZ-nek csak kevéssé, az MPP-nek pedig addig szinte semmit, amíg Szász ott van. Úgyhogy magam sem csodálkoznék, ha az a forgatókönyv lépne életbe, amit az utóbbi napokban felvetettek az erdélyi netfelületeken - nevezetesen ez, hogy a Fidesz kitartottságából kihullott Szász ezentúl a Jobbikkal próbál majd nemzetet menteni.

Akárhogy is legyen, az elnöki autó hátsó ülésén nyugodtan hátradőlve lazuló Tőkés László a magyarországi választások erdélyi győztese. Nem újdonság, tudni lehetett jóelőre.
Ezért még a csalárdságai miatt épp folyamatban lévő válása sem fogja megviselni. Hiszen ott van neki Orbán. (Is.)
És ha a nej a válóper során esetleg el is viszi a vagyon tetemes részét, lesz miből pótolni. Lesz ott pénz dögivel. Ahogy Markóék az MSZP-n híztak eddig (s most a Fidesz-től remélik, hogy továbbra sem kell leadniuk a súlyukból), úgy fognak most Tőkésék a Fideszen.
Mint már jeleztem itt, nem véletlen, hogy Tőkés az utóbbi hónapokban aktivizálta az általa életre hívott látszatszervezetet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT). Jogilag is megerősítették, a struktúráját pedig területi szervezetek sebtiben való összetákolásával spécizték fel. Rákészültek, ugyanis Fidesz ezen keresztül fogja nyomni a pénzt errefelé.

Úgy látom, az lesz, hogy a milliárdok nagyrészt az EMNT-be áramolnak majd, de azért dobnak valamit az RMDSZ-nek is, mert az már akkorára nőtt, hogy nem lehet kihagyni a játékból. Csak egy kicsit vigyázzba állítják majd előtte, megleckéztetik. Az MPP viszont csak azt követően térhet meg atyja, a Fidesz kebelére, ha Szász Jenő valahogy egyszer majd hátrébb lép, vagy oldalt, vagy bármerre, csak le.

Összességében tehát lehet, joggal lehet annak örülni, hogy az MSZP végre hátratakarodik vokálba. És vidám vasárnap lesz azért is, mert az SZDSZ-t nagyítóval sem találjuk majd. De különösebben nincs mit jubilálni, hiszen hétfőtől sem változik majd semmi, nem lesznek új hangok. A pénz beszél továbbra is. Csak egy kicsit máshonnan jön majd a hangja. (Eselteg némi hörgés is vegyül majd bele - mert hát ugye a szegény Jobbik...)

És ha jön egy taxi, érdemes ezen túl is benézni, mielőtt beszállunk. Így is túl sokat furikáztattak már bennünket összevissza, s mégis ugyanott vagyunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr392638025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása