Blogosz

MESE NINCS.

Uv ajéd

2010. október 03. 23:04 - BlogoszEditor

Újabb romániai magyar párt alakulhat. Legalábbis újra erről beszélt ma Nagyváradon Tőkés László. Azt persze még mindig nem tudni, hogy valóban meglépik-e ezt, vagy amikor időnként erről beszélnek, akkor csak beijesztenek, belengetnek az RMDSZ-nek és az MPP Szász-vonulatának is, hogy így szerezzenek jobb pozíciókat az ügyeikben, machinációikban.

Minden esetre jelenleg egyre többen vannak, akik szívesen látnák szívni az RMDSZ-t. Oké, jogos, egyre jogosabb - ám gondoljunk bele, mi lenne a fincsi orgia után, reggel.
És nem arról az elcsépelt butaságról beszélek, hogy "jaj, a megosztás kiejtené őket a parlamentből, s ez baj". Kiejthetné éppen, olyan nagy baj nem is lenne amúgy, megosztás pedig nem lehetséges, mert egység eleve nincs - de ilyesmiről nem lesz szó, odáig nem mennek el Tőkésék sem soha, az nem érdekük.
Ehelyett arról beszélek, hányszor csalták lépre a választókat csak az elmúlt húsz év során, mindenféle "alternatíva" és "változás" ígéretével. A Demokrata Konvenciótól Băsescuig terjednek a példák országos szinten. Romániai magyar vonatkozásban pedig sokáig az RMDSZ-től csak az RMDSZ-ig terjedtek - aztán amikor bejött az MPP is, akkor még nagyobbakat csalatkozhattunk azon, hova jutott ez is. És most Tőkés jön azzal, hogy pártot alapítanának.

Ez a zsidó dilemmája: disznóhús ingyen.

Ideje lenne valami könnyen megléphető váltásnak, unjuk azt, amivel eddig etettek, új menü kellene - csak aztán nem tudnánk mit kezdeni vele, nem jó az sem semmire.
Meg aztán hitelesség szempontjából már indulásból van pár érdekesség: az új párt alapításának egyik főmérnöke, Tőkés László ugyanis az RMDSZ tagja. Továbbá Tőkés először az RMDSZ-ből kiábrándultak protest-voksaival jutott be az Európai Parlamentbe, másodjára pedig ezen szavazókat is kiábrándítva egyenesen az RMDSZ listájáról. Aztán (sőt, ezzel párhuzamosan) az MPP-t tolta - de kitépte a kezei közül Szász Jenő, s azóta sem ereszti.
Továbbá változatlanul gondot jelent Tőkésék esetében is a hitelesség. Elég megnézni, hogy például milyen öreg rókák támogatják itt, Váradon. Épp olyanok, akik megjárták az RMDSZ-t és az MPP-t is, meg más, még furcsább utakat is. Van persze néhány komoly, hiteles ember is itt, aki a segítője, ám rájuk általában sajnos csak látszatszerep hárul. És egy ilyen szedett-vedett csapat mozdulna rá például arra a másikra, amelyet állandóan (s valljuk be, nagyonis jogosan) bírál Tőkés: a Bihar megyei RMDSZ-re. Erdélyben pedig megint más a képlet: ott az MPP-nek is van pár kisebb fellegvára, azonban a székelyek egy részét alig sikerült leszoktatni az RMDSZ-ről, s át az MPP-re, máris újra váltaniuk kellene.
Áthidaló megoldás lehetne, ha az új párt elszipkázna az RMDSZ-től és az MPP-től pár nagyobb nevet, valamint jónéhány olyan opportunistát, akit nem tudott vagy nem akart posztokhoz, bizniszekhez juttatni az eddigi formációjuk. De esetleges választási sikerre ez sem garancia, távolról sem.

Na persze nekik a fő cél amúgysem az azonnali választási siker. A pártalapítás elsőszámú oka ugyanis a budapesti pénzek megszerzése, kanalizálása, minden más ez után jöhet. Lebontani az RMDSZ zord erődítményeit, vagy legalábbis elvágni az utánpótlásaikat, s saját impériumot alapítani helyette, vagy mellé.

Tehát én annak látom a legkisebb esélyét, hogy ilyen egyszerűen működjön ez az új pártalapítás. Vagy nem lesz belőle semmi, vagy - és ez esélyesebb - nem éppen úgy lesz, ahogyan most a többség gondolja.

Sőt, ha esetleg minden ilyen egyszerűen menne és simán konkretizálódna, őt, még választáson is el tudnának indulni, akkor se tévesszük szem elől a lényeget: egy újabb párt alakulna csupán. Ráadásul olyanok vezetésével, akik más pártok színeiben is futottak már, s akiket bejuttattunk ide-oda - s azóta is pont annyi eredménye van, amennyire konkrétan emlékszünk.

Ha esetleg még mindig jámbor módon alternatívát keresünk, elég csak emlékezni. És ha valaki nem hisz abban, amit maga körül látott eddig is, akkor hagyatkozzon a déja vu érzésére.
Mert igen, történt már hasonló. S végül az is olyan lett, mintha semmi nem történt volna.
Ez a fordított déja vu: azt érezhetjük, hogy lényegében régebben sem történt semmi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr642638123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása