Blogosz

MESE NINCS.

Természethűség

2008. február 21. 11:23 - BlogoszEditor

Íme amit ígértem: tegnapi fotók a Holdról, valamint teljesen amatőr felvételek a 2005. október 3-i napfogyatkozásról.

Ahogyan azt jeleztem, bizonyítást nyert, hogy egyszerű, teljesen köznapi digitális géppel is le lehet fényképezni az ilyen égi jelenségeket.

Holdfogyatkozás

picture-026.jpg

picture-028.jpg

picture-029.jpg

picture-031.jpg

Napfogyatkozás

100_8398.jpg

100_8409.jpg

100_8412.jpg

100_8419.jpg

Pár megjegyzés a látottakhoz

Eme bravúrfotózás során semmiféle extrát nem vettem igénybe. Mellőztem a teleobjektívet, a szűrőket és más efféle világi hívságokat. Naturalista módon, sallangmentesen közelítettem a témához. Meg is lett a hozadéka.

Az égi jelenségek ilyetén való megörökítése számos előnnyel jár. A készülék megvásárlásán kívül gyakorlatilag semmilyen befektetést nem igényel. Teljességgel mentesülünk mindenféle kiegészítő használatától. Nem szükséges továbbá expozíciós időkkel, mélységélességgel és hasonló zavaró tényezőkkel foglalkozni. Emellett olyan képeket eredeményez e minimáltechnika, amelyek - egyénien szürreális látványviláguk miatt - szabadon interpretálhatóak.
Egyetlen hátrányként talán azt tudnám megemlíteni, hogy az így készült fotókon gyakorlatilag nem látszik semmi.

Néhány tanács kezdőknek

Égitestek fotózásakor ne használjunk villanófényt. A fény ugyanis valóban 300.000 kilométert tesz meg másodpercenként (ezért ideális arra, hogy leküldjük pizzáért), de mire akárcsak a Holdig elérne, elcsavarog. Ráadásul a Hold átlagosan 385.000 kilométerre van a Földtől, így a villanófényüknek amúgysem lenne ideje visszahúzni a gépünkbe még a blende záródása előtt.

Bizonyos esetekben mégis alkalmazható a blicc. Ilyen például az, amikor eluntuk a sötétben való éteri fotózgatást és életet lehelve a külvilágba hirtelen fotóstársunkat szeretnénk terrorizálni a villanásokkal. (Ebben az esetben előzetesen győződjünk meg arról, hogy az alany csapásmérésének hatósugarán kívül tartózkodunk.)

Holdfogyatkozás megörökítésekor fölösleges állványt használni. Egyrészt úgyis csak rálépnénk - ami jelentősen csökkenti a termék átlagos használati idejét -, másrészt az állványról készített képek szinte sosem mozdulnak be, így megszüntetik az amatőrfotózás lényegét.

Szűrőt csak módjával használjunk a fényképezéshez. Alkalmazás előtt alaposan tiszítsuk meg mindenféle szennyeződéstől.
A kisebbekből a pillét ütögessük ki (ha már beleszáradt, tűvel szúrogassuk ki a rostából). A nagyobbakból a spagettimaradékot forró vízsugárral távolíthatjuk el a leggyorsabban. De legjobb, ha használat után mindig gyorsan elmossuk, így - amikor ez szükséges - mindig tiszta szűrővel dolgozhatunk.
Különös figyelmet igényel a szűrők éjszakai alkalmazása, ugyanis a sötétben könnyen melléönthetjük a tejet vagy a frissen főtt makarónit.

Éjszakai fotózás során megesik, hogy várni kell a megörökíteni kívánt jelenség bekövetkeztére. Ilyenkor például úgy üthetjük el az időt, hogy dúdoljuk azt a számot, amelyet nemrég hallottam az egyik zenetévén. A vérkomolynak szánt szerelmi dal refrénjének egyik releváns sorát idézem: "I like the way you look when the Sun goes down".
(Szabadfordításban: "tetszel nekem, ha lement a Nap". Más interpretációban "sötétben egész jól nézel ki".)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr472637788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HIHI 2008.02.21. 15:04:07

Szeretném,ha a blogger őszintén megirná, hogy ezt blognak, vagy szivatásnak szánta, esetleg éppen kifogyott az ötletekből?

Örshalmi 2008.02.21. 15:27:15

Hát, ha már csak ennyi választási lehetőséget adtál, akkor nyilván az első. :) Üdv, Örs

Winner 2008.02.21. 15:31:39

Szeva Ors! :)) Nagyon szeretem az ilyen humort, ez yoooo! :)))) Amugy nekem is ilyenek lettek a napfogyis kepeim, majd elkuldom neked oket. Csak igy tovabb! Nagyon jo, orommel olvaslak! :)

Kelemen 2008.02.21. 18:06:41

;) Tetszett! Szerintem ez a legjobb blog. De nem is csoda.
süti beállítások módosítása