Blogosz

MESE NINCS.

Szentség/törés

2009. szeptember 02. 21:00 - BlogoszEditor

Feltűnően és jelenségszámba menően kevés szó esett arról a sajtóban, hogy Tőkés László a saját kezével kezdte meg elásni magát.
Itt azonban nem is annyira arról van szó, hogy a média gyanútlanul elment volna a téma mellett, hanem arról, hogy nagyrészt szándékosan elhallgatja. Pedig lényegében páratlan fordulat az, hogy kiderült: Tőkés immár a saját családját is teljesen hülyére veszi, és a nejéről is a szemébe hazudik a közvéleménynek.

Mi is a történet? Nos, ahogy már írtam róla, Tőkésné Joó Edith levelet küldött egyes egyházi fórumoknak, amelyben rendkívül diplomatikusan, mégis abszolút közérthetően kifejti: elege van abból, hogy a férje állandóan csalja, háttérben tartja, igyekszik befogni a száját is, ráadásul lényegében Brüsszelben teljesen külön életet alakított már ki magának (meg másnak). A levél megszületésének oka, hogy annak írója tudatja: a felsorolt okok miatt nem akar bizonyos egyházi rendezvényeken megjelenni férje társaságában.
Nos, erről a levélről nagyon sokan sosem értesültek volna, ha maga Tőkés László nem kezd el hazudni róla. Az ugyan sok éve köztudott, hogy nem éppen keresztyéni éltet él, de ez a magánügye. Viszont ott elszúrta, amikor - a nyilvánosság elé lépve, s mellébeszélve - közüggyé tette. Tőkés ugyanis sajtótájékoztatón lobogtatta meg a levelet, amelyről azt állította, hamisítvány, és a családja ellen irányuló támadás.
Ám ahogy én is jeleztem már, meg ahogy azt például Pavtsi is megerősíti, (le)épülésünkre, kiderült: a levél igenis valódi!

Így pedig már ez az egyik legdurvább botrány, ami Tőkést implikálja.
Micsoda cinizmus, hogy egy egyházi vezető, aki ráadásul politikus is, egyszerűen birkának nézi közvéleményt, valamint a saját családját. Immár nyilvánosan is megtagadta ezzel két évtizednyi, véget nem érő prédikációit és szövegeléseit az erkölcsiségről, a következetességről, a keresztyéni magatartásról. Egyáltalán: mindarról, amit saját imázsaként felépített.
Nagyon kemény: egy püspök (vagy jelenleg csak árnyékpüspök), aki paráználkodik és utána a sajtónak nyílt színen hazudik. És nyilvánosan megalázza még a nejét azzal is, hogy annak leveléről még azt állítja, hamis. Egy konzervatív közösségi képviselőként tetszelgő figura, amelyik a legwoodstockosabb hedonista életét éli, ám bevállalni nem meri. Ez mondjuk oké, hiszen gyarlók vagyunk. De akkor nemhogy hallgatna róla, hanem kiáll a nyilvánosság elé, és sértett, áldozati kőarccal lehazudja.

Nem is érdekelne ennyire az egész, ha nem követtem volna sok-sok éve ennek az embernek a fellépéseit, s ha nem tudnám: lényegében mindenkivel volt már konfliktusa, meccse. Velem is, mint újságíróval. És számtalan kollégámmal. Ő nem szereti ugyanis az igazságot látni, hallani, még kevésbé olvasni. Ő azt szereti, ha az igazság hozzá próbál igazodni, neki gazsulál. És még segít is az igaztalanságok és igazságtalanságok elkendőzésében.

Szóval ott tartottunk, hogy a szembe hazudott sajtó lényegében elhallgatta ezt a nagyonis súlyos történetet: Tőkés László fityiszt mutatott nemcsak a családjának, de az igazságról, a küzdelemről, a következetességről, a nyíltságról szóló maszlagokat évtizedek óta hallgató romániai magyar közösségnek is. Megmutatta, hogy köp rá, hogy nem gondolja komolyan.

S hogy miért van erről csend? Mert félnek. Félnek pártvonalon, félnek az egyházban, s félnek a sajtóban is. Sem Tőkés barátai, sem az ellenségei, ellenfelei, bírálói nem emlegetik az ügyet. Legalábbis nem nyilvánosan és főleg nem a tájékoztatás, hírközlés szintjén. Ugyanis tudják, hogy Tőkés jön rövidesen hatalomra. Amint jövőre meglesznek a választások az anyaországban, s szövetségese, Orbán ismét kormányra kerül, ő maga is igazi keresztapává emelkedik. (Szó se róla, Magyarország tényleg megérdemli, hogy elseperjék végre a mostani hatalmat. De azt ők sem és mi mi sem érdemeljük meg, hogy egy másik képmutató, hazug, csalárd bagázs üljön a nyakunkba. És mégis ez lesz.)
S ugye Budapest ezer gazdasági-politikai-támogatási szállal kötődik a romániai magyarok lakta régiókhoz is. És éppen ezért Tőkéstől pedig van mit tartani: onnan, hogy bírálói, haragosai, vagy egyszerűen a neki nem szimpik ellen "elejt egy-két rossz szót" az új hatalomnál, egészen odáig mehet a bosszú, hogy támogatásokat vonat meg, kapcsolatrendszereket zúz szét, kormányhivatalokba és a hozzájuk kötődő vállalkozói irodákba való bejárást lehetetlenít el, b-listákra tétet eddigi a-listákról. Sok példával mutatta már meg, hogy hajlamos ilyesmire. Szigorúan a jogfosztott romániai magyar közösség érdekében persze.

Ilyenformán sem az ő köreiből, sem az ő ellenzékéből nézve nem jó most, ha Tőkés megjegyzi magának az embert, a szerkesztőséget, a kiadót, az akármit.
Fél és hallgat tehát, akinek van félnivalója. És büntetlenül, tömegek előtt hazudik, aki tudja, hogy büntetlenül, tömegek előtt is hazudhat.

A szimmetria hívei örülhetnek csupán, ugyanis így teljes a magyarság kétpillérű képviselete. Hiszen annak idején Markó Béla is elhagyta a családját, amikor behálózta egy másik hölgy. Nincs ebben semmi, nem vagyunk angyalok. Ám őt azóta is csak politikai vonzatú kamuzásokon lehet kapni: nem jött a magánéleti sztorijával a sajtó elé, nem tartott a ránk nem tartozó ügyeiről tájékoztatót, ahol lehazudta volna az egészet.

1989-ben nem gondoltam volna, hogy ide jutunk. Ellenben azt határozottan végiggondoltam akkor, többször is, hogy van egy igazi ikon, aki sosem lehet majd árnyékban, sosem lesz megkérdőjelezhető a Tőkés László nevű testvérünk szerepe.
De változnak az idők. Nagyot változnak. A szerepe mégsem megkérdőjelezhető most sem. Csak egészen más: megkérdőjelezhetetlenül tragikomika immár.

Ami a politikai szerepvállalását, nagyívű ígéreteit, fantasztikus képviseleti tevékenységét illeti, annak a hosszas nyilatkozatokon túl semmilyen látszatja nincs. Csak látszata van. Most pedig azt is bebizonyította, hogy az egyházi szerepvállalása is ingatag erkölcsi alapokon áll. Lényegében tehát az akkori Tőkés László igazi kultfigura volt, s nagyon is indokoltan: az igazi érdemei miatt. Ám a mostani már semmit sem tud adni, csak nagyokat ígér.
Üzérkedik.

Épp úgy, mint az a jegyüzér, akit az egyik idei nyári fesztiválon láttam, s aki ezt a mondtatot kiabálta folyamatosan a bejárat felé vonuló végeérhetetlen tömegnek: "Napi és hetijegyem van, de már nem tudok adni"...
De saját fesztivált, azt csinál, folyamatosan. Hangoskodik, a tömegek felé kínálgatja a portékát. Sokan még veszik is. Hiszen olcsó. Mások meg már épp azért nem, mert olcsó.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr382637912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hómanó 2009.09.04. 07:26:00

Ez meg egy rossz írás. Sajnálom.

Keleti 2009.09.04. 08:18:09

Tőkés Lászlóval az a baj, hogy csak magával van elfoglalva. Úgy érti, bármit megtehet és meg is tesz bármit - csak egy jó részét tikolja. S közben azt hiszi, kifelé csak az számít, hogy milyennek látják mások, ezért bármire képes: hazudni, mellébeszélni, csalni. Nagyon sajnálom azt is, hogy ebbe a történetbe belesodorta az amúgyis meghurcolt családját. De azt hiszem igaz, ami fentebb olvasható: "változnak az idők. Nagyot változnak. A szerepe mégsem megkérdőjelezhető most sem. Csak egészen más: megkérdőjelezhetetlenül tragikomika immár." Tényleg olcsó, amit művel.

csimbok 2009.09.09. 20:39:42

Ez egy jó írás. Kár, hogy nem jelenik meg a nyomtatott sajtóban is. Tőkés igenis manipulál, cézáromán és szenvedélybeteg. Az alkoholizmusa már igen súlyos. S aki hazudik, az csal, meg lop is. Szégyentelen hamis pásztor, béres lett, aki megtagadja hivatali esküjét minden nap. S félő, hogy visszatér jövőben, az orbáni hátszéllel és akkor jaj a szegény KRE-nek.

igazi 2009.09.10. 22:06:38

borzalmas vagy,szallj magadba azt ajanlom.szornyu.

Blogosz 2009.09.10. 23:51:07

Az adekvalt hangvetel nagyritkan ugyanugy fontos, mint neha az, hogy visszajelezzek. Gyakorlom peldaul a kovetkezokben. Szerintem is szornyu. De nem az, amirol te beszelsz. :) Egyebkent magamba szallhatok egyet a te keresedre is, szoktam amugyis. De - kedves ismeretlen - azt hiszem, az egzaltalt beleszolasod alapjan (mert ez hozzaszolasnak nem nevezheto) neked sem artana, ha magadba szallnal, vagy legalabb beled szallna valaki. :) Meg irj azert. De ha van, mondj velemenyt is. Erdekel, bar nem kellene. :) Udv, Ors

klm 2009.09.12. 19:01:03

Interjú a püspökasszonnyal mikor lesz már?

csimbok 2009.09.13. 06:32:24

A Bihari Református Egyházmegye Nagytiszteletű Tanácsának – Székhelyén Nagytiszteletű Mikló Ferenc esperes úrnak Boros István főjegyző úrnak Földesy Márta lelkészi tanácstag úrhölgynek Csomay Árpád Bereczki András Berke Sándor Szatmári Gergely Elemér Dénes Károly lelkészi tanácstag uraknak, valamint Szilágyi Péter főgondnok úrnak Török Ferenc Köteles Pál és Koszorús István presbiteri tanácstag uraknak Szék- és Lakóhelyükön Tárgy: Magánlevél Nagytiszteletű Egyházmegyei Tanács! Nagytiszteletű és Tisztelt Tanácstagok! Kedves Testvéreim! Szeretett Máté fiam közvetítésével, mély megdöbbenéssel és szívbéli keserűséggel vettem kézhez 2009. augusztus 28-án kelt és egyházkerületi lapunkban, a Harangszóban kitálalt, alattomosan képmutató „Köszönetnyilvánításukat”. 1. Őszinte örömömre szolgál, hogy húsz év után végre ráébredtek Ft. Tőkés Lászlóné Joó Edith püspökné asszony múlhatatlan egyházi, szolgálati érdemeire. Jobb később, mint soha. Merem remélni, hogy halálom után nekem is hasonlóan szép nekrológban fognak emléket állítani. 2. Rendhagyó köszönetmondásuk a dicsérve gyalázás iskolapéldája. Első része a dicséret, második, záró része a 40/2009. iktatószámmal jelzett gyalázás szavát tartalmazza. 3. Alávaló gazember, aki ezt a szöveget megfogalmazta. Az elkövető neve minden bizonnyal Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című művének I. vagy – jövendőbeli – II. kötetében keresendő. Sajnálatos, hogy a szövegszerző(k)nek akadtak cinkostársai(k) is – a gyanútlan (?) vagy jóhiszemű és félrevezetett aláírók személyében. 4. Semmirevaló, erkölcstelen ember, aki a más családi és magánéletébe belebújik, álszent és eufémikus módon „mondva köszönetet azért a tájékoztatásért…” Nekem mindenesetre sehogyan sem jutna eszembe – példának okáért – Mikló Ferenc Nagytiszteletű úr és b. Neje viszonyába nyilvánosan belekontárkodni, vagy Csomay Árpád Nagytiszteletű urat és b. Nejét olyanképpen Szőke Mária újságíró „kezére adni”, ahogyan ezt Önök tették velünk, Fábián Tibor főszerkesztő irányában. 5. Önök egyben vétettek a másik fél meghallgatása („et audietur altera pars”) elemi etikai és újságírói szabálya ellen (a), arról nem is beszélve, hogy a „40/2009. szám alatt iktatott levél” valóságtartalmának sem néztek utána (b). 6. Önök azt sem vették figyelembe, hogy rendszerint csak egy bomlott elme- és zavart idegállapotú hitves képes a saját Gyermekei apját a világ előtt a hivatkozott levélben foglaltak módjára cégérezni. Mérhetetlen gonoszságukban vagy elvakultságukban, vagy oktalanságukban – esete válogatja – Önök a lehetséges következményekkel sem törődtek, sőt kegyetlen hitványsággal vagy rövidlátással – esete válogatja – szerencsétlen Feleségem fenyegető sorsára, valamint drága Gyermekeink és Családunk tisztességére sem voltak tekintettel. (Elveszlődő beteg Nejemet bizonyára Önök fogják eltartani, és netalán Földesy Márta Tiszteletesnő fogja pásztori asszisztenciában részesíteni…) 7. Önökre igazán ráillik a „látván nem látnak” prófétai jellemzés, ugyanis akarva-akaratlanul hozzájárulnak Feleségem elaljasulásához, amikor is egy levelem/iratom átvételével titkosszolgálati típusú adatszolgáltatását elfogadják. Aki ezt tette, igencsak kitanulta a „szakmát”. Olyan ez, minthogyha – példának okáért – Berke Sándorné férjére nézve terhelő anyagot juttatna el emez főnökének. 8. Az egészben viszont a leggusztustalanabb az, hogy drága Testvéreim farizeusi módon Isten nevét emlegetik, és az Ő szent Igéjét idézik. Legalább Önöknek – Isten szolgáinak – tudniuk kellene, hogy: „Isten nevét hiába fel ne vedd!”. Nem kevésbé azt is, hogy Krisztus Urunk megkísértésekor az ördög is előszeretettel idézte Isten Igéjét. Végezetre múltunk, Családunk, házastársi kapcsolataink és küzdelmeink jobb megismerése céljából ezúton is tisztelettel ajánlom a szíves figyelmükbe a Tőkés Lászlóné Joó Edith társgondozásában, néhány évvel ezelőtt megjelent Egymás tükrében című könyvet, melynek „hitelességét” bátran egybevethetik a „40/2009. szám alatt iktatott levél hitelességével”. Tudván tudjuk, hogy: „a gonoszok útja elvész” (Zsolt. 1,6). Isten áldja Püspökjelölt urat és Társait! Brüsszel, 2009. szeptember 8. Tőkés László

csimbok 2009.09.13. 06:40:17

Itt megy az a level, amire valaszolt a fullentos atyamester: Köszönetnyilvánítás. A Bihari Református Egyházmegye Tanácsa az alábbi dokumentum közlését kérte szerkesztőségünktől: “És hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítalak téged és te dicsőítesz engem.” Zsolt 50,15. A Bihari Református Egyházmegye Tanácsa, Isten iránti hálával mond köszönetet azért a 20 évi szolgálatért, amelyet Ft. Tőkés Lászlóné Joó Edith püspökné asszony végzett Református Anyaszentegyházunkban. Egyházmegyénk Istennek ad hálát azért a kitartásért és helytállásért, amelyről az élet harcaiban és a megpróbáltatás nehéz pillanataiban bizonyságot tett. Felmutatott hűsége, elkötelezettsége és nemes tartása Anyaszentegyházunkban emlékezetes marad. Ugyanakkor ezúton mondunk köszönetet azért a tájékoztatásért, amelyet a Temesvári Református Egyházközség 40/2009 szám alatt iktatott levelének hitelességével kapcsolatban nyújtott. Isten áldását kérjük további életére, tisztelettel: a Bihari Református Egyházmegyei Tanácsa, Nagyvárad, 2009. augusztus 28. Mikló Ferenc esperes, Boros István em. főjegyző, Földesy Márta, Csomay Árpád, Bereczki András, Berke Sándor, Szatmári Gergely Elemér, Dénes Károly lelkészi tanácstagok, Szilágyi Péter em. főgondnok, Török Ferenc, Köteles Pál, Koszorus István presbiteri tanácstagok.
süti beállítások módosítása