Blogosz

MESE NINCS.

Kísértet

2010. június 26. 14:47 - BlogoszEditor

A frászt hozzák az emberre. Meneküljön ki merre lát, visszatért ugyanis az ÁVH!
És a Fidesz hozta vissza. Tényleg beleborzongok. S a hideg futkoshat mindenkinek a hátán, akinek mond valamit ez a megnevezés. És most megint itt van.

Pár hete már, hogy visszahozták, de bevallom, nekem csak ma szúrt szemet, hogy egy kormánypárti törvénymódosító csomag részeként megváltoztatták a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal elnevezését. Alkotmányvédelmi Hivatal lett belőle - azaz AVH.

Borzalmas, minden elemében szörnyű. És ha azt nézzük, mennyit szenvedett Magyarország is a sztálinista-kommunista terror idején (s hányszor ítélte el ezt a Fidesz is), akkor ez egyenesen gyalázatos.

Első körben tehát eleve az, hogy a legnagyobb magyar titkosszolgálat nevét úgy változtatják meg, hogy a legszörnyűbb magyarországi kommer titkosszolgálatra, az egykori ÁVH-ra (Államvédelmi Hatóság) hajaz.
És hiába jönnénk azzal, hogy ez az újabb most rövid A-val írandó, a vége ugyanaz. Főleg, ha megpróbáljuk kiejteni. Mindenképp "ÁVH" lesz belőle, ha beszélünk róla.
Íme, kóstolgassuk: "Kovács vagyok az AVH-tól". Brrr! Vagy: "az AVH vizsgálatot indított". Huh! Esetleg: "az AVH a demokratikus, független jogállam védelmezője". Jaj!
Második körben az is gáz, hogy mennyire nyögvenyelős, kényszeredett, hamis csengésű, szerencsétlen nevet találtak most ennek a titkosszolgálatnak. Méghogy "Alkotmányvédelmi Hivatal". Ugyanmár! Mennyire mesterkélt ez... Hiszen egészen más a feladatköre, gyakorlatban nem az Alkotmányt védi. Ahogy ugyebár a horrorisztikus elmékű Államvédelmi Hatóság (ÁVH) sem az államot védte valójában.

Most azzal próbálnak kijönni a dologból, hogy a frissen átkeresztelt Alkotmányvédelmi Hivatalt ezentúl nem AVH-nak rövidítik, hanem AH formában használják. De ez sem működik. Ugyanis ez meg eleve hibás: a magyar helyesírási szabályok szerint kötelező AVH-nak rövidíteni, ha már így nevezték el.
Ugye, ugye: ha egyszer visszatér az ÁVH, akkor megint nehéz tőle szabadulni.

Milyen furcsa, hogy épp most történt az, amit az MTI-től idézek: "az éjszaka leple alatt elszállították Sztálin szobrát a néhai szovjet diktátor szülővárosa, a grúziai Gori főteréről. A szobor eltávolításáról előzetesen nem tettek bejelentést, feltehetően azért, mert népharagot válthatott volna ki, ugyanis a grúz nép egy jó része még mindig nagyra becsüli és tiszteli Sztálint. (...) A volt Szovjetunió területén a gori Sztálin-szobor volt az utolsók egyike, amely emléket állított a néhai diktátornak."
Na ez lenne az aktuális trend. És nem a Sztálint megidéző AVH.

Jó, azért nincs szó arról, hogy ez az AVH olyan is lenne, úgy működne és azzal foglalkozna, mint az ötvenes évekbeli ÁVH. Az akkori a párt ökle volt. A mostani - a megnevezését tekintve - inkább a párt kiöltött nyelve.
De még hanyagságból sem kellene ilyesmikkel szórakozni.

Ha esetleg senkinek nem jutott eszébe a Fideszben a névadáskor, hogy mit is jelent a magyar fülnek és a magyar libabőrnek az egykori ÁVH, akkor esetleg benézhetnének egy kis memóriafrissítés céljából mondjuk a Terror Házába. Amit szintén a Fidesz hozatott létre, amikor még magánál volt.
És amelyet éppen az egykori ÁVH székházában rendeztek be, az Andrássy út 60 alatt, többek között azért, hogy emlékeztessen a borzalmakra. Már ezt is elfelejtették Viktorék?!
Ha igen, akkor sajnos azzal jellemezhető az érzéketlen névválasztási vulgaritásuk, amit ennek a rövidítése rejt: Lakás- és Otthonkereső Fiatalok Alkalmi Szövetsége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr612638072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása