Blogosz

MESE NINCS.

Árképzés

2010. július 26. 00:57 - BlogoszEditor

Újabb sminket vett magának a kormány, ráadásul az üzlettel nemcsak arculatot nyer, hanem pénzt is.
Nézem pár napja, mi folyik az újabb üres marhaság, azaz a fogyasztói árakat figyelő rendszer kapcsán. Aztán ma bejelentették, hogy meglesz. Arról van szó, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) egy árfigyelő rendszert fog felügyelni. Ennek a lényege, hogy 1400 nagy és közepes üzlet árait számítógépes rendszerbe viszik be, ahol össze lehet majd hasonlítani. Az adatok nyilvánosak lesznek.
Na persze joggal merül fel a praktikus kérdés: és akkor mi van? A válasz is hasonlóan egyszerű: semmi.

Nem fognak ugyanis beavatkozni, ha valahol azt észlelik, hogy egy termék túl drága. Ennek dacára az egésztől azt remélik, hogy az árak jelentősebben csökkenni fognak. Aha. Majd figyelhetjük is, ahogy rohannak az árak csökkenni, hiszen nincs mit tenniük, ha egyszer a kormány bejelentette, hogy ezt reméli.
Én meg speciel azt remélem, hogy boldog leszek, meg 120 évig fogok élni, meg véresre nyerem magam a lottón, meg újra lesz türelmem komolyan olvasni, meg Floridában töltöm majd öreg napjaimat, véget nem érő egészségben és szánsájnban, meg ilyenek. Na és akkor mi van?

Szerintem a kutya máshol van elásva. Mesélik ugyan, hogy ez a rendszer Görögországban 7%-os árcsökkenést eredményezett, meg minden, viszont arról kevesebb szó esik, hogy az egészet egy görög cég ajánlatára vásárolja most meg a kormány. Vagy úgy! Tehát újabb üzlet.
Ez itt a lényeg. Mert az egésznek a megokolása amúgy igen gyenge - tehát a bizniszen kívül semmi más tartható magyarázat nincs arra, hogy minek kell egy ilyesmi.
Adriean Videanu szakminiszter például olyan kőkeményen, letaglózóan meggyőző érvrendszerrel jött, hogy "ez csupán megelőző intézkedés, amely a lakosok helyes informálását célozza, annak érdekében, hogy megalapozott vásárlási döntéseket hozhassanak".
Haggyámá! Az árakat én is ösze tudom hasonlítani, s annyira megalapozott vásárlási döntéseket szoktam hozni, amilyeneket a pénzemet szóró kormány sosem fog. Példa rá ez a szoftver-panama is, ugye.
És különben is: fel tudom mérni, mi mennyibe kerül, s ha nagyon érdekel, ösze is tudom vetni, nem kell ahhoz a kormányból és környékéről pár ügyes fiúnak valami rendszert vásárolnia. Persze ha megveszik és megkapják ezt a "sikerdíjat" is, akkor ők még az eddiginél is kevésbé fognak aggódni az iránt, hogy minek mennyi az ára. Tehát a rendszer működik. Igaz, csak szűk körben.

És amúgyis másképp van összerakva ez a szétcsúszott ország, szó sincs arról, hogy egy számítógépes rendszer ellenőrzés alatt tudná tartani. Ha esetleg nem tudnák az ügyeskedő kormányzatban, akkor megsúgom, hogy megy itt az oszágban az árképzés. Most csak egyetlen, friss példát mondok rá.
Taxival át szeretnék menni Biharkeresztesre a vasútállomásra. Érdeklődöm is a váradi taxisoknál, mennyibe kerülne. Azt mondják, városon kívül 2 lej egy kilométer.
- Nagyon jó. Biharkeresztes kábé 15 kilométerre van. Tehát 15X2, azaz 30 lejbe fog ez kerülni, ugye? - kérdem.
- Igen, annyi az ára - bólogatnak.
Majd jön a fordulat:
- De annyiért nem megyünk ám. - Hogyhogy? Hát nem annyiba kerül? - De. Csakhogy ez nem éri meg nekünk. Viszont legyen 50, és akár indulhatunk is.

Na lássam azt a szoftvert, ami az ilyen árképzést ellenőrzés alatt tartja.
Ha úgy tetszik, én már informatizáltam is a dolgot. Hiszen leírtam ide, bevittem az adatokat. Majd holnap megnézem, csökkentek-e az árak. Hadd szórakozzanak egy jót a taxisok is.

Ja, hogy a rendszer csak árucikkekre vonatkozik, szolgáltatásokra nem? Rendben. Nos, a termékekkel meg az a helyzet, hogy a legutóbbi drágulást speciel az áfa emelése okozta, amelyről szintén a kormány döntött. Ha már akkor meglett volna a szoftjuk, akkor az egész rendszer kivágta volna a biztosítékot.
Ahogy ki is fogja. És ahogy működésképtelen lesz. De ez mindegy is. Fő, hogy meg kell vásárolni Görögországból. Vagy bárhonnan. A kabinet a mi pénzünkön akar védeni minket attól, amit a mi pénzünk lerablása révén ő maga okozott-okoz. És valahogy még így is az ő zsebükben köt ki a pénzünk.
Ez ellen pedig nem szoftver kellene, hanem hardver. Egy jó nagy hardver, amivel jól oda lehet sózni. Ahogy Görögországban tették nemrég.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr132638086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása