Blogosz

MESE NINCS.

Segítség!

2010. október 11. 13:06 - BlogoszEditor

Úgy nézem, végül egy lyukas garast sem adok az iszapkatasztrófa károsultjainak.
Nem mintha nem akarnék segítséget nyújtani, de egyszerűen nem hagyják az illetékesek. Sőt, valójában közömbösek az egész iránt, még kormányszinten is.

Eleve azzal töltöttem a múlt hét utolsó napjait, hogy nyomoztam, hogyan lehet adakozni.
Emelt díjas telefonszám hívásával, vagy SMS küldésével sehogy, ilyesmi külföldről nem működik.
Nyitottak viszont olyan bankszámlákat, amelyekre elvileg külföldről is lehet pénzt utalni. Ilyet hozott létre például Devecser önkormányzata, meg a Magyar Vöröskereszt, sőt, a magyar kormány is (az egyik előző bejegyzésemben ott vannak a konkrétumok).
Csakhogy egyik sem használható lényegében.

Legutóbb a magyar kormány kezdte el reklámozni, hogy Magyar Kármentő Alap néven bankszámlát nyitott (HU 28117940 2222222222 00000000; SWIFT kód: OTPVHUHB), s ide várja a világ minden tájáról az adományokat. Hát, várhatja.
Eleve úgy sejtettem ugyanis, hogy valami ezzel nem lesz rendben, úgyhogy további szükséges adatokat kértem a budapesti kormány közönségszolgálatától, továbbá a Miniszterelnöki Hivataltól, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól és a Belügyminisztériumtól. Utaláshoz ugyanis szükséges még tudnia minden adakozónak a következőket:
- a bank neve
- címe
- IBAN
- bármelyik bankba betérve eszközölhető-e átutalás
- milyen pénznemben fogadnak (azaz pl. román lej utalható-e).

Orbán Viktor államtitkáraitól először semmitmondó, majd hibás válaszokat kaptam. Ugyanígy a minisztériumok alkalmazottaitól. Kezdetben utánanézni is lusták voltak az egésznek, inkább egymondatos hülyeségeket válaszoltak mailen, aztán átirányítottak a Katasztrófavédelemhez - ahol szintén nem tudtak semmilyen érdemleges választ adni.
Ma végre bementek dolgozni a Miniszterelnöki Hivatal normálisabb osztályvezetői, s konkrét válaszokat adtak - de ezek is használhatatlanok. Szerintük ugyanis akármilyen pénznemben azonnal utalható támogatás a bankszámlára, s gond nélkül bármelyik bankból megtehető ez.

Nos, ehhez képest a ma délelőttöt azzal töltöttem, hogy utalni akartam. Nagyon. De nem sikerült.
Öt helyen próbáltam meg, de a pénz még mindig nálam van.
Jártam a Transilvania Bankban, a Carpatica Bankban, a BCR-nél, a Raiffeisen Bankban, s végül az OTP-ben is.
Mindenütt ugyanazt mondták.

A lényeg az, hogy:
1. Akár a devecseri önkormányzatnak, akár a Vöröskeresztnek, akár a kormány által nyitott Kármentő Alapba, akár bármilyen hasonló, külföldön nyitott számlára akarnék pénzt utalni, azt csak eleve akkor tehetem meg, ha saját bankszámlám van abban a romániai bankban, ahonnan utalnék.
2. Emellett nem is mindegyik bank vállalja, ahogy lejt utal át például a Kármentő Alap számlájára, mivel nem tudni pontosan, hogy ez utóbbi számlát milyen valutanemre nyitották.
3. Hiába üzente nekem a MEH munkatársa Petstről, hogy utalhatok lejben, az konvertálódni fog forinttá, például a BCR-nél ugyanis azt mondták, ilyen ügyletet nem is vállalnak, csak ha eleve lejre van nyitva a magyarországi célszámla.
4. A többi bankban éppen vállalnák, de ott is kifejezetten jelezték, hogy nem ajánlják, ugyanis nagyon költséges az egész utalás.
5. Például én 50 RON-t akartam utalni kezdetben (ami épp csak rongyos párezer forintot tesz ki). Kis számolgatás után a Transilvania Bankban, a Carpatica Bankban, a BCR-nél, a Raiffesisen Bankban, s végül az OTP-ben is azt közölték, hogy a nagy kezelési költségek miatt legalább 150 lejt kellene befizetnem ahhoz, hogy abból 50 lejt a károsultak kapjanak meg végül! Ilyen drága ugyanis külföldi számlára utalgatni.

A váradi OTP-nél egyenesen azt ajánlotta a hölgy, hogy "ha támogatni akarják a károsultakat, menjenek inkább át Magyarországra és ott fizessenek be".
Sőt, mint megtudtam, mások is érkeztek már segítő szándékkal a váradi bankfiókba, de amikor megtudták, milyen költséges és bonyolult az egész, mindannyian elálltak tőle.

Az egyetlen normális megoldás a mostani iszapkatasztrófa esetén és minden hasonló esetben is az lenne, ha Romániában nyitnának lejes bankszámlát. S más országokban is az ottani pénznemekhez illeszkedően egy-egy hasonlót. Mondjuk megtehetné ezt a károsult település önkormányzata, vagy a kormány, vagy valamilyen segélyszervezet - esetleg mind. Nem nagy utánajárás.

Nem úgy, mint a mostani "megoldás", amely - mint láttuk - komplikált és nagyon drága.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben egészen biztosan nem fognak ennyit nyomozgatni és kérdezősködni. Most épp az lesz, hogy át kell váltanom a lejt forintra, aztán valakivel majd átküldöm egyszer Magyarországra, hogy utalja számlára ott. De ez nem megoldás. Ez röhej.
Sőt, megöli a lényeget. Szerintem az érdeklődők 90%-a hamarabb megunja, s eláll az egésztől. Nem beszélve azokról, akik adakoznának, de nem is a magyar határszélen laknak. Végül már maguk a segíteni szándékozók is segítségért kiálthatnak, a bürokrácia sarában fuldokolva...
Mindezzel azért szép kis összegek esnek ki a támogatásból.

És ez így természetes: ha a polgár segíteni akar, de ennyi nemtörődömségbe, majd akadályba ütközik, ráadásul még az adományának a kétharmadát nem is a károsultak kapnák, hanem a bankok gombolnák le róla, akkor hagyni fogja az egészet végül az iszapban.

**

Frissítés

A jelen bejegyzésem befejezésének pillanatában érkezett hír arról, hogy Romániában számlát nyitott a szóban forgó segélyezésre a Gondviselés Segélyszervezet. (Az adatok: Asociaţia Gondviselés Segélyszervezet, adószám - 23481515; számlavezető pénzintézet románul - Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca; Swift-kód - BTRLRO22; számlaszámok - RON - RO92BTRL01301205I2145400; HUF - RO83BTRL01312205I2145400; EUR - RO19BTRL01304205I2145400; USD - RO03BTRL01302205I2145400).
Nos, aki bízik ebben az áttételes lehetőségben (a számlanyitásban a Tőkés-féle EMNT és az EMI is részt vesz, amúgy meg az akció felelősével most beszéltem telefonon, azt mondja, az összegyűlt pénzt vagy a fentebb említett Kármentő Alapba utalják majd át, pár hét múlva, vagy magyarországi segélyszervezeteknek - bár még nem is tudják, erről még nem döntöttek), az ide is utalhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr842638128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása