Blogosz

MESE NINCS.

Jegyeznek bennünket

2010. október 26. 18:23 - BlogoszEditor

Azt mondja az MTI: "A Transparency International ma ismerteti 2010-es nemzetközi Korrupciós Érzékelési Index (CPI) adatait."
Majd előzetesként felidézi a hírügynökség a tavalyi korrupciós listát, s a helyezések okait is - többek között így: "Szlovákiában a korrupciós botrányok eredményezték a komoly visszacsúszást."

Azért ez fantasztikus, nem?
A felismerés lobogó lángész fényénél születhetett: a korrupciós ügyek döntik el azt, hogy a korrupciós listán hova kerülsz...

Nem ártott volna erről a frissen felfedezett összefüggésről szólni Romániának is, amelyik - az előbb végül közzétett friss adatok szerint - megint Európa egyik szégyenfoltja.

Szintén friss hír például, hogy éppen mára sikerült végül kicsinálnia a Megyei Tanács magyar alelnökének azt a volt munkatársnőjét, aki előbb átverte őt - majd kirúgása után a hölgy maga is milliárdos, illegális üzletekbe kezdett. Pár órája közölte a rendőrség nagy diszkréten, hogy eljárást indítottak a nő ellen.
Egy kisebbecske hal tehát megint horgon - s épp egy nagyobb hal akasztotta oda, mert dühös lett rá.

Közben Bukarestben holnap szavaz a parlament a kormánybuktatási bizalmatlansági indítványról. S ma, az utolsó száz méteren is folynak még a szavazatvásárlások. Néhány órával ezelőtt például épp a kormányoldalt támogató egyik honatyuska adta el magát az ellenzéknek.
És folytatódnak a hasonló akciók: ezekben a pillanatokban is hatalmas összegek cserélnek gazdát - a kormányoldal és az ellenzék részéről is megy a bevásárlás.
Ezzel egyidőben a PSD áltüntetőket is beszervez, akiket a román fővárosba fog vinni, hogy az igazi demonstrálókhoz hozzácsapódva nyomást gyakoroljanak a parlamenti szavazás idején. Itt is megy a harc: az ellenzék a hozzá közel álló cégekkel utaztatná a "katonáit" Bukarestbe, a kormányoldal a saját cégei és az általa ellenőrzött hatóságok révén próbálja ezt leállíttatni.
Tessék, Romániában egy bizalmatlansági indítvány sorsa is így dől el: nem a honatyák pártállása és voksai döntenek igazából, hanem az, hogy melyik oldal hány embert tud megvásárolni.

Nálunk tehát így telnek a napok, az évek.
S közben holmi listák készülnek máshol a világban arról, hogy ki hol mennyire korrupt.
Itt viszont feketelisták készülnek, jegyzékek arról, kit ki vett meg és mire lesz ez jó, s hasonló lajstromok.

De nem kell aggódnunk: a Transparency International friss összesítése szerint a világ országainak háromnegyede erősen korrupt. Úgyhogy a jó nagy tömegben nyugodtan lehet tovább mutyizni. Legalább van még hova fejlődnie Romániának. S fog is még előrébb lépni a listán. Arra befizethetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr512638140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása